20-01-2020

Fontys start omscholingsprogramma Make IT Work

Deel dit bericht

Op 14 april start Fontys Hogeschool ICT in Eindhoven met de eerste cursusgroep van het unieke omscholingsprogramma Make IT Work. Hoogopgeleiden uit Brabant of Limburg die werk zoeken in de IT of willen switchen van baan naar de IT kunnen hun kans pakken in Make IT Work. Het unieke van het programma is dat het echt gaat om een samenwerking tussen het bedrijfsleven en verschillende hogescholen.

Via Make IT Work worden kandidaten die in het bezit zijn van een hbo- of wo-diploma in elf maanden omgeschoold naar een IT-functie. Na een selectieprocedure volgen zij de eerste vijf maanden een intensief fulltime programma bij Fontys Hogeschool ICT. De zes maanden daarna worden zij verder opgeleid bij hun toekomstige werkgever en ontvangen zij een marktconform salaris.

Voor de start van het programma wordt een match tussen kandidaat en werkgever gemaakt. Commitment van een aangesloten bedrijf is voorwaarde voor de kandidaat om te starten met het programma. Kandidaten kunnen pas starten met het programma als een werkgever bereid is hen een arbeidscontract aan te bieden. Bij de Hogeschool van Amsterdam zijn de afgelopen vier jaar bijna 500 cursisten op deze manier aan een uitdagende nieuwe loopbaan begonnen en met succes.

Software Engineering
In april start het Make IT Work-programma Software Engineering. Daarna wordt bekeken welke andere ICT-programma’s in de toekomst zullen volgen. Mogelijkheden zijn Data-analist of Security-specialist. Dit zijn functies waarvoor op dit moment niet genoeg mensen de juiste skills hebben. Anderzijds is er binnen de provincies Brabant en Limburg veel talent aanwezig dat zich nog niet heeft kunnen ontwikkelen richting de ‘booming’ ICT-markt. Fontys Hogeschool ICT treedt op als intermediair tussen kandidaten en werkgevers en neemt ook het opleidingsdeel voor haar rekening. De kosten voor de opleiding worden grotendeels betaald door de toekomstige werkgever. Daarnaast is er, naast de te besteden tijd, nog maar een kleine investering in geld door de kandidaat nodig.

Op donderdag 13 februari is de werkgeversmarkt voor de start van het programma Software Engineering. Reeds 15 werkgevers en tientallen kandidaten staan in de startblokken om met elkaar kennis te maken.

Maatschappelijke opdracht
Make IT Work sluit goed aan bij de ambities die Fontys Hogeschool ICT heeft. Onder het motto #2023 Open Up zet zij haar deuren wagenwijd open voor iedereen die zich op hbo-niveau wil ontwikkelen binnen het ICT-domein. Dat kan zijn ín ICT maar ook mét ICT. Daarvoor wordt het onderwijsaanbod, naast de reguliere opleidingen, de komende jaren flink uitgebreid voor professionals uit verschillende domeinen.

Op maandag 27 januari is er een informatieavond in Eindhoven.

Partners