27-01-2020

Nederlandse bedrijven bouwen app voor de internationale sierteelt

Deel dit bericht

Applicatieontwikkelaar Synobsys bouwt samen met Dümmen Orange, een grote veredelaar en vermeerderaar in de plantenteelt, een unieke app voor kwekers in de sierteelt wereldwijd. Met deze app kan belangrijke kennis over rassen, teeltstrategieën en bijvoorbeeld ziekten en plagen worden gedeeld. De vergaarde informatie helpt kwekers om de kwaliteit van hun producten op een nog hoger niveau te tillen. Begin 2020 kunnen klanten van Dümmen Orange de app voor het eerst testen.

Om kwekers te helpen hun producten de optimale teeltomstandigheden te bieden en om hen gemakkelijker toegang te geven tot advies en ondersteuning, focust Dümmen Orange niet alleen op het ontwikkelen van genetica van sierproducten, maar ook op het digitaliseren van kennis en teeltgegevens. De nieuwe app deelt daarom zowel basis- als ook meer diepgaande kennis over alle Dümmen Orange rassen. Over hoe te starten met een teelt, maar ook informatie over de verschillende teeltfases van een ras.

De app is ook een directe hulplijn voor kwekers. Bijvoorbeeld door een chatfunctie en de mogelijkheid om foto’s van planten te uploaden en hierover informatie te vragen. Per teelt is optioneel een ‘dagboek’ bij te houden om observaties en metingen vast te leggen. Naast betere kennis over specifieke rassen en diens ontwikkelingsprocessen moet de app kwekers ook tijdwinst, lagere risico’s, een betere planning en natuurlijk nog hoogwaardigere producten opleveren.

Niet alleen eigen rassen
De app is gratis toegankelijk. Kwekers kunnen hiermee niet alleen teeltgegevens bijhouden van rassen uit het Dümmen Orange assortiment, maar ook die van andere veredelaars. “Zo willen wij kwekers een handige en complete tool in handen geven voor een succesvolle teelt van al hun sierproducten”, zegt Marcel Vrijman, Product Owner Digital bij Dümmen Orange.

Applicatieontwikkeling
De app wordt gebouwd en beheerd door Synobsys, specialist in low-code applicatieontwikkeling. Synobsys levert als business partner van Dümmen Orange het complete ontwikkelteam. “Tijdens onze verkenning van de mogelijkheden kozen we al snel voor low-code applicatieontwikkeling. Dat verenigt kwaliteit en snelheid van het ontwikkelproces, omdat minder handmatig programmeren nodig is. OutSystems is hiervoor het toonaangevende platform en Synobsys is voor ons de ideale specialist en partner om onze wensen te realiseren”, aldus Vrijman.
Het bijzondere aan dit project is volgens algemeen directeur Pim van Westen van Synobsys dat Dümmen Orange met de ontwikkeling van de app het teeltproces van klanten digitaliseert. “Hierdoor krijgen kwekers eenvoudig toegang tot de waardevolle kennis die bij Dümmen Orange aanwezig is. Extra uitdaging bij het ontwikkelen van de applicatie was dat die informatie ook offline beschikbaar moet zijn. Bijvoorbeeld in een grote, uitgestrekte kas waar geen bereik is.”

Eerste test
De app gaat begin 2020 met een eerste test van start met een aantal productgroepen. Na het verwerken van gebruikerservaringen wordt in de loop van 2020 opgeschaald naar meer gewassen en wordt de app beschikbaar gemaakt in diverse landen. Wereldwijd worden op dit moment door meer dan 10.000 kwekers rassen van Dümmen Orange geproduceerd. De eerste app-versie is beschikbaar in het Engels zodat deze met zoveel mogelijk kwekers wordt getest.

Partners