07-02-2020

Secrid portal biedt transparantie op basis van Mendix-platform

Deel dit bericht

Mendix, onderdeel van Siemens en wereldwijd aanbieder in enterprise low-code, kondigt aan dat Secrid, ontwerper en producent van innovatieve wallets een nieuwe supplier portal heeft gebouwd op basis van het Mendix low-code platform. De portal helpt Secrid om de processen met vijftig leveranciers te stroomlijnen en biedt transparantie in voorraad en planning.

In slechts tien jaar is Secrid gegroeid van een innovatieve Nederlandse startup naar een wereldwijd opererende organisatie met 8.000 winkels in 70 landen. De nieuwe supplier portal die is gebouwd met Mendix is essentieel voor Secrid om de processen rond de logistiek en productie te optimaliseren en verdere groei te ondersteunen. “Per jaar verkopen we 1,5 miljoen wallets in zes verschillende materialen en honderden modellen”, vertelt Thomas Boogert, IT manager bij Secrid. “Door onze snelle groei en een relatief complex product werd het steeds moeilijker om het productieproces efficiënt te laten verlopen en tegelijkertijd de juiste inzichten te geven aan alle betrokken partijen.”   

Voor de productie van de wallets heeft Secrid geen eigen fabriek, maar werkt het samen met vijftig leveranciers. Boogert: “We hebben heel bewust gekozen om het productieproces zo in te richten, omdat onze leveranciers heel gespecialiseerd zijn. Het leer moet worden besteld, vervolgens moet het worden gesneden en gestikt. Vervolgens worden de wallets vervaardigd in een sociale werkplaats. Deze werkwijze is onderdeel van Secrids sociaal maatschappelijk ondernemerschap. We controleren de duur en de kwaliteit van al deze processen. En omdat onze leveranciers allemaal gevestigd zijn vlakbij ons hoofdkantoor in Den Haag, beperken we ook de impact op het milieu.”

Gebrek aan transparantie in de supply chain
Het managen van dit leveranciersmodel en het beheren van het productieproces was voorheen gebaseerd op Excel. Dit maakte het erg lastig om alle betrokkenen de transparantie en inzichten te bieden die nodig zijn om het proces zo efficiënt mogelijk te maken. Aangezien de wallets van Secrid zijn gemaakt van leer kan het bedrijf simpelweg niet voorspellen of het hele stuk leer geschikt is voor gebruik en of het tegemoetkomt aan de hoge kwaliteitsstandaarden. Daarom weet Secrid pas laat in het productieproces hoeveel stuks er precies beschikbaar zijn voor de verkoop. Deze situatie bracht veel uitdagingen met zich mee voor de planning en financiële inzichten. Ook vergroot dit het risico op problemen op het gebied van voorraadbeheer, omdat producten niet meer beschikbaar zijn. Dit kan een prettige klantervaring in de weg staan.

Om goede oplossing te vinden voor het probleem benaderde Secrid Mendix-partner Appronto. Met deze partner had Secrid al een Promotional Sales Portal gebouwd. Daarnaast heeft Appronto een indrukwekkend track record in het digitaliseren van bedrijfsprocessen met low-code technologie en heeft het dit al succesvol toegepast in verschillende projecten bij Secrid. Samen met UX-studio ALL THIS hebben Appronto en Secrid de Supplier Portal ontworpen en gebouwd met het Mendix low-code platform.
Bij het proces waren zowel ontwikkelaars als business professionals betrokken zodat men er zeker van kon zijn dat de oplossing aan zou sluiten bij de eisen. Omdat het voor alle gebruikers eenvoudig moest zijn om de oplossing te gebruiken, was user experience extreem belangrijk in het ontwikkelproces. Ook heeft Appronto het mobile-first principe toegepast zodat het gebruik van de portal locatie-onafhankelijk en heel flexibel zou zijn.

Mobile first portal biedt goede gebruikservaring
“Mendix was de eerste low-code leverancier die ondersteuning bood voor het bouwen van echte native mobile apps”, zegt Bas van der Horst, managing director van Appronto. “Hiermee loopt Appronto voorop in innovatie en zijn we in staat om low-code oplossingen te leveren met een nog betere gebruikservaring. Met de Secrid Supplier Portal hebben we een betrouwbaar platform gebouwd dat snelle interactie biedt. Secrid en de leveranciers kunnen nu efficiënter en makkelijker samenwerken door continu inzichten, informatie en kennis te delen. Er is nu één portal dat de juiste inzichten geeft zodat iedereen werkt met één versie van de waarheid.”

Een waardevol onderdeel van het project bij Secrid was de integratie met NetSuite. Appronto heeft dit SaaS ERP-systeem volledig geïntegreerd met ieder onderdeel in de waardeketen: van webshop tot betaling, productie, opslag, logistiek et cetera. Per dag worden in totaal 300.000-400.000 boodschappen verwerkt. “Ik vind het geweldig om te zien wat de portal ons biedt qua transparantie in voorraden en planning en hoe het de samenwerking in de supply chain ingrijpend heeft verbeterd”, aldus Boogert. “We hebben nu toegang tot inzichten die ons dagelijks helpen de juiste beslissingen te nemen. We kunnen het direct zien er als er kink in de kabel is die er mogelijk voor zorgt dat onze klanten niet het product krijgen dat ze hebben besteld.”

Omdat de complexiteit in de supply chain in de toekomst alleen maar zal toenemen met nieuwe leveranciers en andere materialen, is het belangrijk voor Secrid om dit proces heel gestructureerd te houden. Zo kan het tegemoetkomen aan de vraag van klanten en de klanttevredenheid bewaken. Door een ingewikkelde situatie simpel te maken met de Secrid Supplier Portal, is de organisatie nu in staan om een steeds complexere situatie in goede banen te leiden. “Dit is de enige manier waarop we verder kunnen groeien in de scale-up fase waarin we nu zitten. Met onze Supplier Portal gebaseerd op Mendix, kunnen we nu vol vertrouwen zeggen dat we klaar zijn voor groei in het volgende decennium”, besluit Boogert.

Voor meer informatie over hoe Mendix helpt bedrijven te transformeren kijk op www.mendix.com

Partners