14-04-2020

Software-investeerder Fortino Capital lanceert tweede Benelux VC-fonds

Deel dit bericht

Fortino Capital Partners richt een derde fonds op, dat de opvolger wordt van het eerste Venture Capital-fonds. Fortino Capital Venture II heeft een target kapitaal van 80 miljoen euro en focust zich op succesvolle jonge Europese software- en technologiebedrijven met een focus op de Benelux. Het fonds heeft al voor 45 miljoen euro aan commitments opgetekend.

Het eerste durfkapitaalfonds, Fortino Capital I, met een omvang van 80 miljoen euro, heeft momenteel nog acht softwarebedrijven, waaronder Teamleader (BE), BuyBay (NL) en Bloomon (NL) in portefeuille. Hetzelfde fonds is ook investeerder in Dobco en Riaktr, twee bedrijven die een actieve rol spelen in het detecteren en monitoren van covid-19. Het fonds heeft reeds enkele belangrijke exits gerealiseerd, waaronder Melita, Trendminer, Zentrick en Piesync, dat nu onderdeel is van het Amerikaanse Hubspot.

Het tweede fonds, Fortino Capital Growth PE I, is een groeifonds van 242 miljoen euro dat mikt op investeringen in grotere bedrijven die inzetten op een versnelde organische groei, met investeringen in onder meer MobileXpense (BE) en Efficy CRM (BE) en Odin Groep (NL) in portefeuille. Met haar derde fonds zal Fortino dezelfde strategie volgen als voor haar eerste fonds en voornamelijk in succesvolle jonge bedrijven investeren met een focus op software en technologie.

Versnelde digitalisering
Duco Sickinghe, Managing Partner Fortino: “In deze onzekere en moeilijke tijden voor vele mensen en ondernemingen, willen we als investeringsmaatschappij méér dan ooit een hoopvol signaal naar de ondernemers uitsturen. Met de oprichting van dit nieuwe fonds benadrukken we ons geloof in ondernemers die inzetten op de versnelde digitalisering van onze economie en samenleving. We zullen deze nieuwe middelen, onze ervaring en expertise inzetten om méér early growth bedrijven te versterken in hun succesverhaal. Wij geloven in de toekomst en willen daarom net nú dit positieve signaal uitsturen. We zijn heel blij dat vele investeerders dezelfde filosofie hanteren en daarbij Fortino opnieuw het vertrouwen hebben gegeven.”

Fortino mikt op investeringstickets voor een eerste investering variërend van 500.000 tot 5 miljoen euro voor minderheidsparticipaties in succesvolle en ambiteuze jonge groeibedrijven in de Benelux, met voldoende ruimte voor vervolginvesteringen.

Naast gereputeerde private investeerders en ondernemers zijn er ook een aantal sterke institutionele beleggers, zoals PMV en FPIM, die hebben ingetekend als ‘cornerstone investors’ voor het nieuwe fonds.

Partners