08-07-2020

Developers bepalen het succes van een platform

Deel dit bericht

De ervaringen van ontwikkelaars met een platform worden steeds belangrijker bij de keuze van een organisatie voor het ene of het andere platform. Een goede developer experience is dan ook essentieel voor het succes ervan. Aanbieders lijken dat nog niet altijd te beseffen, constateert CTO Friso Geerlings bij Isaac. Al kent hij ook mooie voorbeelden van bedrijven die het wel begrijpen. Isaac ondersteunt bedrijven om de developers experience te verbeteren.

Developer experience is de ervaring die een developer heeft wanneer hij interacties aangaat met een platform, legt Geerlings uit. “Meestal gebeurt dit via een application programming interface (API), dat ervoor zorgt dat gegevens makkelijk en schaalbaar kunnen worden overgedragen en uitgewisseld. Voor een developer is het fijn als dat eenvoudig en snel kan. Daarnaast is het belangrijk dat de developer goede ondersteuning krijgt via documentatie.”

Hoe eenvoudiger die koppeling tot stand gebracht kan worden, hoe groter de kans op succes voor het platform. Developers zijn schaars en duur, dus als het veel tijd en moeite kost om eigen software te integreren, stijgen de kosten. Het komt zelfs voor dat ontwikkelaars overstappen naar een andere organisatie omdat ze het fijner vinden om met een ander platform te werken. “Developers wisselen ervaringen met elkaar uit. Als een platform problemen geeft, gaat dat rondzingen.”

Besluitvorming decentraal
Een andere belangrijke ontwikkeling is dat ontwikkelaars een grotere stem krijgen bij beslissingen over het platform waarmee een organisatie werkt. “Besluitvorming komt op een andere plek in de organisatie te liggen”, constateert Geerlings. “Softwareontwikkeling wordt vaker opgeknipt in teams die zelf keuzes maken. De beslissing wordt niet altijd meer in de directiekamer genomen, maar dichter bij de developer. Zijn of haar stem wordt dan beter gehoord. Dat is een extra reden om de developer tevreden te houden.”

Zes wegen naar DX
Geerlings somt zes manieren op om developers blij te maken. Om te beginnen moet de developer eenvoudig kunnen experimenteren met het platform. “Je moet de software kunnen aanroepen en dan zien wat er terugkomt. Bijvoorbeeld een zoekopdracht of een betaling. Dat moet mogelijk zijn zonder dat je je eerst moet verbinden aan contracten. En als er een foutmelding komt, moet die duidelijk zijn.” Een tweede aspect is het 3:30:3-beginsel. ‘In drie seconden moet je kunnen snappen wat het platform voor je doet. De eerste twee zinnen van de documentatie moeten dat duidelijk maken in heldere taal. Begrijpelijk voor de developer, maar ook voor andere, minder technische stakeholders. In dertig seconden moet je een test kunnen doen. En binnen drie minuten moet je een waardevol resultaat hebben.’
Als derde factor dient de documentatie op orde te zijn. ‘De documentatie moet gelaagd zijn. De developers en product owners moeten snel bij de belangrijkste informatie kunnen. Welke functiona­liteit biedt het platform? Wat heb je eraan? Scrum-teams hebben een ander niveau dan de gespecialiseerde developer. Daar moet je rekening mee houden. Vervolgens kun je steeds verder de diepte in.”

API-triad
Belangrijk voor de developer experience is ook een logische inzet van de ‘API-triad’: drie niveaus van interactie met het platform. Het eerste niveau is REST. Dit heeft betrekking op het versturen en ontvangen van informatie. Je stuurt bijvoorbeeld een betaling en je krijgt daar een bevestiging van. Het tweede niveau, Webhooks, houdt in dat je een bericht verstuurt als er iets is veranderd in de status van een onderwerp, bijvoorbeeld als een pakje is bezorgd. Consumenten kennen dit als push-bericht.
Het derde niveau van de API-triad heeft te maken met het ophalen van specifieke informatie door middel van een vrije vraag; een query. Dit gebeurt met GraphQL. “Stel dat je wilt weten hoeveel pakjes er bezorgd zijn in een bepaald postcodegebied in Amsterdam tussen 10 en 11 uur’, geeft Geerlings als voorbeeld. ‘Dat is informatie die veel waarde kan toevoegen aan je dienstverlening. Dit is echter de achilleshiel van veel SaaS-diensten; die zijn zo ver nog niet. GraphQL is best een uitdaging, echt de volgende stap in API’s. Platformen als CommerceTools en Stripe bieden wel al GraphQL.”

Plug-in
Een vijfde manier om de DX te verbeteren is een gelaagde aanpak. Naast een goede API en adequate documentatie kan de aanbieder van het platform overwegen of er een plug & play-oplossing mogelijk is. Een component waarmee de dienst in één keer geïntegreerd kan worden met platforms als AWS, Magento of Salesforce. Isaac bouwt plug-ins voor de 15 meest gebruikte platforms om een snelle en naadloze integratie mogelijk te maken.

Tot slot adviseert Geerlings platformeigenaren om informatie zo breed mogelijk te delen. “Verstop het niet op je eigen website, maar zorg dat developers er ook via community’s zoals Github en Stack Overflow, kennis van kunnen nemen. Kies zoveel mogelijk voor open source en weersta de verleiding om aan de integratie te willen verdienen. Bedenk waar developers zitten die van jouw platform gebruik willen maken en biedt het daar aan.”

Company:

Isaac

Partners