13-08-2020

OutSystems: nog geen kwart organisaties kent goede omgang met verandering

Deel dit bericht

Slechts een kwart van de organisaties (24 procent) geeft aan goed te kunnen omgaan met veranderingen. Een disruptie zoals de huidige pandemie brengt dergelijke veranderingen met zich mee. Binnen de Benelux is de angst voor een disruptie door een recessie (55 procent) het grootste. Op de tweede plek staat het veranderen van consumentenvoorkeuren en gedrag (27 procent) en als derde worden eventuele bezuinigingen van de overheid genoemd (18 procent). Opvallend is dat er weinig angst is voor disruptie veroorzaakt door concurrenten (9 procent) en nieuwe toetreders (9 procent). Dit blijkt uit het Speed of Change report van OutSystems.

Benelux kampt met grote schaarste
Wendbaarheid is noodzakelijk om disruptie het hoofd te bieden. Innovatie en daarmee developers spelen hierin de hoofdrol. 17 procent van de bedrijven binnen de Benelux geeft aan dat de development-afdeling het afgelopen jaar is gegroeid, ten opzichte van 45 procent wereldwijd. Binnen de Benelux zijn developers schaarser. Niet verrassend doen we het daarom ook minder goed in het wegwerken van de backlog. Die blijft bij een overgrote meerderheid gelijk vanwege de lange ontwikkeltijd. Het duurt gemiddeld drie tot zes maanden om een applicatie te ontwikkelen. Ondanks de backlog zijn er grootse plannen. In 2020 staat bij 43 procent van de organisaties het afleveren van tien of meer applicaties op de planning, bij 20 procent zelfs 25 of meer. Dit lijkt wellicht veel, maar wereldwijd zijn er ambitieuzere doelen gesteld. Daar hoopt 65 procent tien of meer apps te ontwikkelen en 39 procent 25 of meer.

Willem van Enter, VP EMEA bij OutSystems licht de resultaten toe. "De lockdown- en open -upfase test organisaties op hun flexibiliteit en wendbaarheid. We zien dat de cloud (61 procent) en low-code/MXD-platformen (44 procent) op dit moment volgens organisaties zelf dé manieren zijn om wendbaarder te worden. Low-code maakt snelle innovatie en ontwikkeling mogelijk. Technologie wordt gezien als reddingsboei. Het stelt bedrijven in staat om te innoveren en zich aan te passen aan het ‘nieuwe normaal’. Om ook in de toekomst wendbaar te zijn, disruptie het hoofd te bieden en backlogs weg te werken, is het gebruik van low-code cruciaal. Binnen slechts een week tijd kunnen de benodigde applicaties gebouwd worden zonder de druk op development-teams te verhogen. Belangrijk is daarbij wel dat de integratie met reeds bestaande systemen goed geborgd wordt om zo maximaal succes te realiseren,” aldus Van Enter.

Het onderzoek is uitgevoerd in februari en maart 2020, midden in een pandemie die werd veroorzaakt door COVID-19. Ruim 2.200 bedrijven uit de hele wereld namen deel.

Company:

OutSystems

Partners