06-11-2020

Octo transformeert vastgoed naar smart buildings met low-code beheersoftware

Deel dit bericht

Mendix kondigt aan dat Octo, Nederlandse leverancier van oplossingen voor smart buildings, het Mendix-platform gebruikt om op afstand gebouwbeheer en inspecties voor vastgoedbeheerders en – eigenaren mogelijk te maken. De oplossing van Octo integreert data van IoT-sensoren, kunstmatige intelligentie en technologie voor dronebeelden om klanten die honderden gebouwen in hun portfolio hebben te helpen asset management, digitale inspecties en predictive maintenance uit te voeren.

De oplossing van Octo is een Covid-gerelateerde applicatie genaamd ‘HeadsUpp’. Met deze reserverings- en notificatie-app kunnen gebouw- en office managers de bezettingsgraad en sociale afstand bewaken voor bedrijven die hun faciliteiten willen heropenen na de pandemie-gerelateerde lockdowns. HeadsUpp is binnen een week gemaakt en geïmplementeerd door Marieke Dijksma, de chief technology officer van Octo. De app vervangt de tijdrovende inspanningen van office managers, die Excel en e-mail gebruiken om verzoeken van medewerkers om op locatie te werken bij te houden.

Voor grotere commerciële vastgoedbedrijven biedt de Octo-oplossing een gebruiksvriendelijk, door Mendix gebouwd dashboard om snel een enorme dataset te bevragen, te contextualiseren en te sorteren, waardoor datagedreven inzichten worden geboden aan verschillende potentiële gebruikers, waaronder eigenaren, beheerders, aannemers en onderhoudsploegen. Klanten gebruiken deze inzichten om de operationele efficiëntie te verhogen, onderhouds- en huurbudgetten toe te wijzen en investeringsstrategieën te bepalen. In een specifieke use case konden klanten die vierkante meters huren op basis van tijd en gebruik, de lopende contractkosten met 10% verlagen door gebruik te maken van Octo’s platform voor kostenanalyse.

Integratie data Google Street View
Voor onderhoud op afstand aan de buitenkant van gebouwen integreert Octo’s platform data van Google Street View, Cyclomedia-beelddata, inspectie- en dronebeelden met open source tools voor beeldherkenning zoals PyTorch en TensorFlow. Hierdoor beschikt de klant over contextuele informatie over het gebouw. Gebruikers kunnen filteren op de afmetingen, de onderhoudsstaat en de materiaalsamenstelling van ramen, daken, buitenmuren, tuinen en bomen. Klanten ontvangen proactieve meldingen over kwaliteitsproblemen, zoals gebroken glas, scheuren in het metselwerk, doorhangende daken, vuil en graffiti of de locatie van bomen en takken.

Voor onderhoud van het interieur maakt Octo gebruik van IoT-sensoren binnen de gebouwen van de klant om warmte, temperatuur, vochtigheid, CO2-niveaus en de gebouwinfrastructuur te monitoren. Het platform kan ook de doorstroming van mensen in lobby’s en conferentieruimtes volgen, zodat bezoekers in de besloten ruimtes 1,5 meter uit elkaar kunnen blijven. Octo heeft zijn platform ook gebruikt om voorkeuren voor interieurontwerp te registreren en infrastructuurproblemen op te sporen, zoals stilstaand leidingwater of waterdamp van units voor airconditioning die een broedplaats kunnen zijn voor bacteriën die mogelijk ziektes veroorzaken.

Company:

Mendix, Octo

Partners