02-12-2020

AWS en BlackBerry bieden intelligent voertuig-dataplatform

Deel dit bericht

Amazon Web Services en BlackBerry gaan een meerjarige wereldwijde overeenkomst aan om het Intelligent Vehicle Data Platform (IVY) van BlackBerry te ontwikkelen en op de markt te brengen. BlackBerry IVY is een aanpasbaar, cloud-verbonden softwareplatform waarmee autofabrikanten op een consistente en veilige manier voertuigsensordata kunnen interpreteren en standaardiseren. Zo kunnen zij bruikbare inzichten creëren op basis van die data, zowel in het voertuig als in de cloud. Autofabrikanten kunnen deze informatie gebruiken om reactieve diensten in het voertuig te realiseren die de bestuurders- en passagierservaring verder verbeteren.

BlackBerry IVY pakt een essentieel probleem in de auto-industrie aan voor datatoegang, -verzameling en -beheer. Moderne auto's en vrachtwagens bestaan uit duizenden onderdelen van verschillende leveranciers waarbij elk voertuigmodel een unieke set eigen hardware- en softwarecomponenten omvat. Deze onderdelen, waaronder steeds meer verschillende voertuigsensoren, produceren gegevens in unieke en gespecialiseerde bestandsformats. De zeer specifieke vaardigheden die nodig zijn om met deze data om te gaan, en de uitdagingen om er toegang toe te krijgen vanuit ingebouwde voertuigsubsystemen, beperken de mogelijkheden van ontwikkelaars om snel te innoveren en nieuwe oplossingen op de markt te brengen. BlackBerry IVY lost deze uitdagingen op door machine learning (ML) toe te passen op die gegevens om zo voorspellende inzichten en beslissingen te genereren. Autofabrikanten kunnen daardoor meer gepersonaliseerde rijervaringen bieden.

Prestaties verbeteren
Meerdere voertuigbesturingssystemen en multicloud-implementaties worden ondersteund om de compatibiliteit tussen automodellen en -merken te garanderen. BlackBerry IVY bouwt voort op de BlackBerry QNX-software om data uit auto's te verzamelen en te standaardiseren. Ook maakt IVY gebruik van het brede dienstenportfolio van AWS, inclusief mogelijkheden voor Internet of Things (IoT) en ML. BlackBerry IVY werkt in de embedded systemen van een auto, maar wordt op afstand beheerd en geconfigureerd vanuit de cloud. Het resultaat is dat autofabrikanten meer inzicht krijgen in voertuiggegevens, controle krijgen over wie er toegang toe heeft en edge computing-mogelijkheden om te optimaliseren hoe snel en efficiënt de gegevens worden verwerkt. Met de geïntegreerde mogelijkheden van BlackBerry IVY kunnen autofabrikanten nieuwe functies en prestaties leveren aan klanten gedurende de levensduur van hun met de cloud verbonden voertuigen, en nieuwe manieren ontwikkelen om meer omzet te genereren en bedrijfsmodellen te ontwikkelen, gebaseerd op voertuigdata.

Zo kan het platform bijvoorbeeld voertuigdata gebruiken om rijgedrag en gevaarlijke situaties, zoals een glad wegdek of filevorming, te herkennen. Vervolgens kan het een bestuurder aanraden om relevante voertuigveiligheidsfuncties in te schakelen, zoals tractiecontrole of cruise control. IVY geeft autofabrikanten vervolgens feedback over hoe en wanneer die veiligheidsvoorzieningen worden gebruikt zodat ze gerichte investeringen kunnen doen om de voertuigprestaties te verbeteren. Bovendien kunnen bestuurders van elektrische voertuigen ervoor kiezen om de batterij-informatie van hun auto te delen met laadnetwerken. Zo kan BlackBerry IVY proactief een laadstation reserveren en laadtijd aanpassen aan de locatie en route van de bestuurder. Het kan ook inzicht bieden aan ouders van tieners die ervoor kunnen kiezen om op maat gemaakte meldingen te ontvangen op basis van inzichten van voertuigsensoren wanneer het aantal passagiers in het voertuig verandert, wanneer de bestuurder lijkt te sms’en, afgeleid is of de snelheidslimieten niet in acht neemt. Ouders kunnen tegelijkertijd een herinnering krijgen om het kinderslot in te schakelen wanneer het voertuig een kind op de achterbank detecteert.

Verschillende modellen, één platform
BlackBerry IVY stelt autofabrikanten in staat om sneller nieuwe voertuigtoepassingen en verbonden diensten voor meerdere automerken en -modellen te bouwen, te implementeren en winstgevend te maken. In plaats van te investeren in eenmalige oplossingen die voldoen aan de specifieke techniek van verschillende automodellen, kunnen autofabrikanten die BlackBerry IVY inzetten de data gebruiken als bouwstenen voor nieuwe diensten die in ieder model werken. Autofabrikanten gebruiken de API's van het platform om data en output te delen met hun softwareontwikkelingsteams. Zo kunnen ze innoveren terwijl ze ook de privacy en veiligheid van klanten beschermen. Dit door te bepalen wie toegang heeft tot voertuig- en app-data op detailniveau.

Bovendien maakt BlackBerry IVY het voor autofabrikanten eenvoudiger om samen te werken met meer ontwikkelaars om de creatie van diensten te versnellen die betere voertuigprestaties, lagere onderhouds- en reparatiekosten en meer gemak bieden. Door real-time prestatiegegevens te analyseren, konden autofabrikanten bijvoorbeeld de eerste tekenen van mogelijk defecte onderdelen herkennen, code implementeren om getroffen voertuigen te identificeren, getroffen bestuurders op de hoogte stellen en gerichte terugroepacties uitvoeren. Autofabrikanten kunnen de software op afstand implementeren en bijwerken via de Cloud Console van het platform (een webinterface voor het beheer van BlackBerry IVY) om de functionaliteit van het systeem continu te verbeteren.

Partners