02-12-2020 Door: Sara Faatz

Keuzes in overvloed om aan de gebruikersverwachting te voldoen

Deel dit bericht

De trends in moderne softwareontwikkeling liggen op het gebied van ontwerpsystemen en modernisering. En binnen deze trends is de nieuwste trend het creëren van betere gebruikerservaringen. Dit betekent verbeteringen doorvoeren op het gebied van bruikbaarheid, technologie en prestaties. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. En wat betekent dit eigenlijk voor ontwikkelaars?

Een ontwikkelaar probeert te repliceren wat een ontwerper heeft getekend – veelal met wisselend succes. Bij het introduceren van diverse schermgroottes en vormfactoren kan de ervaring enorm variëren als de samenwerking tussen ontwerp- en ontwikkelafdeling niet goed is afgestemd. Om dit tegen te gaan, worden bij de moderne softwareontwikkeling steeds vaker ontwerpsystemen gebruikt: enerzijds om een geweldige ervaring te bieden aan de eindgebruiker, anderzijds om de processen intern te stroomlijnen.

Een ontwerpsysteem bestaat uit onderdelen en visuele stijlrichtlijnen voor gebruikersinterfaces, waarbij zowel de code als de ontwerpelementen opnieuw gebruikt kunnen worden. Het systeem kan ook patronen, basiselementen en ontwerpprincipes of -richtlijnen voor gebruikersinterfaces bevatten. In veel systemen is zelfs gedefinieerd welke tools gebruikt moeten worden voor een optimale gebruikersinterface (UI) en gebruikerservaring (UX). Een van de bekendste ontwerpsystemen, dat het meest gebruikt wordt omdat het Open Source is, is Material Design van Google.

Een ontwerpsysteem vormt een solide referentiekader voor ontwerpers en ontwikkelaars. Hierdoor worden veel vertragingen en inconsistenties voorkomen en liggen er duidelijke voorschriften op tafel voor de visuele en functionele ervaring die de app moet bieden. Dit betekent dat ontwikkelaars een mooi vormgegeven interface en responsieve ervaringen met veel mogelijkheden kunnen leveren, en dat is precies wat gebruikers tegenwoordig verwachten.

Keuzes voor modernisering
Voor .NET-ontwikkelaars kan dit betekenen dat ze de mogelijkheden ontdekken van Blazor – Microsofts antwoord op JavaScript – waarmee interactieve webinterfaces kunnen worden gebouwd met behulp van C#. Het kan ook betekenen dat ze meer gaan halen uit .NET 5 – dit is de volgende stap in het bouwen van een uniform platform dat gebruikt kan worden voor Windows, Linux, macOS, iOS, Android, watchOS, WebAssembly (en nog veel meer). Of het kan betekenen dat ze overstappen naar .NET MAUI – de welkome opvolger van Xamarin.Forms die het beste van Mono en .NET Core combineert. MAUI stelt ontwikkelaars in staat om 'native' desktop en mobiele apps te bouwen voor elk besturingssysteem, via één codebase en projectsysteem en met de IDE-software van hun voorkeur.

Voor JavaScript-ontwikkelaars kan modernisering betekenen dat ze naar Vue 3 gaan kijken: een sneller, kleiner, maar gemakkelijker te onderhouden framework. Of het kan betekenen dat ze de mogelijkheden van Angular 10 en de bijbehorende waarschuwingen voor CommonJS-imports gaan onderzoeken. Of misschien betekent het dat ze de voordelen van React 17 (een versie die eigenlijk te weinig aandacht heeft gekregen) echt leren begrijpen en waarderen. Deze nieuwe release maakt meerdere versies van React op één pagina mogelijk en zorgt ervoor dat React gemakkelijk met andere frameworks te gebruiken is. Bij modernisering draait het erom dat je relevante dingen maakt, dat je blijft leren en dat je gebruikmaakt van de nieuwste technologische ontwikkelingen.

Populaire frameworks
Voor front-end ontwikkeling behoren React, Angular en Blazor momenteel tot de populairste frameworks. Blazor is nog zo nieuw dat je niemand zult vinden die er al jaren ervaring mee heeft, maar het is ook een framework dat ongelooflijk flexibel en voor C#-ontwikkelaars gemakkelijk te leren is.
React en Angular zijn wat 'volwassener' en hun meest recente releases bieden volop redenen voor ontwikkelaars om hun webapps ermee te bouwen. Soft skills – het vermogen te communiceren en samen te werken – behoren vandaag de dag tot de meest gevraagde vaardigheden.
Ongeacht je front-end voorkeuren betekent het grote aantal frameworks en nieuwe versies dat ontwikkelaars meer keuzes hebben dan ooit tevoren om uitgebreide, interactieve, moderne ervaringen te creëren voor meerdere platforms en apparaten.

De vele keuzes op het gebied van softwareontwikkeling zijn volop besproken tijdens de 12e editie van Progress DevReach 2.0(20). Tijdens deze conferentie, die werd gehouden van 19 tot 23 oktober, konden deelnemers rechtstreeks vragen stellen aan experts op het gebied van Blazor, React, Xamarin + .NET MAUI en Angular. DevReach brengt ontwikkelaars in Centraal- en Oost-Europa in contact met bijzonder interessante content en sprekers, en doet dat op een leerzame, boeiende en persoonlijke manier. De format was dit jaar anders dan gebruikelijk – de conferentie werd uitgezonden via twitch.tv/CodeItLiv – maar het bood sprekers en deelnemers wel de kans om met elkaar te communiceren en de nieuwste trends en mogelijkheden te bespreken.

Bekijk voor meer informatie de opgenomen webinars van sprekers tijdens DevReach.

Sara Faatz

Sara Faatz is directeur Developer Relations bij Progress. Ze heeft twintig jaar ervaring op het gebied van corporate marketing en in het maken van partnerprogramma's en het opbouwen van een community voor multinationals.

Alle blogs van deze auteur

Partners