07-04-2021

OfferZen publiceert trendrapport State of the Developers Nation

Deel dit bericht

Het gemiddelde jaarsalaris van softwareontwikkelaars in Amsterdam bedraagt 57.407 euro en de stad scoort met een vierde plaats goed ten opzichte van andere Europese steden. Toch laat, bij de beslissing binnen de huidige functie te blijven, de gemiddelde Nederlandse softwareontwikkelaar factoren als bedrijfscultuur, ontwikkelingsmogelijkheden en de balans tussen werk en privé zwaarder meewegen dan het salarisniveau. Jobhoppen wordt tegelijkertijd niet geschuwd in de zoektocht naar de ideale werkomgeving. Dit blijkt uit het onlangs verschenen State of the Developers Nation trendrapport van OfferZen, een online banenplatform voor developers.

Hoewel het bouwen van goede software voor softwareontwikkelaars vanzelfsprekend centraal staat, hechten zij zelf vooral waarde aan een menselijke werkomgeving met een sterke nadruk op balans. Achtereenvolgens scoorden een juiste verdeling tussen werk en privé, het onderdeel uitmaken van een goed team, toegang tot carrièremogelijkheden en een goede bedrijfscultuur het hoogst als het gaat om de redenen binnen een bepaalde baan te blijven. Softwareontwikkeling, zo blijkt, is naast het beroep vaak ook een passie: 44 procent heeft zichzelf aangeleerd te coderen en 57 procent codeert buiten de reguliere werktijden om - als hobby. Dat veel softwareontwikkelaars leergierig zijn is dan ook geen verrassing. Zo wil één op de drie iedere paar jaar - en in sommige gevallen zelfs iedere paar maanden - een nieuwe programmeertaal leren. Uitdagende projecten worden dan ook gezien als dé mogelijkheid tot ontwikkeling.

Wanneer dergelijke kansen ontbreken of er sprake is van slecht management, zijn veel softwareontwikkelaars geneigd zich te heroriënteren op de arbeidsmarkt. Één op de drie softwareontwikkelaars geeft aan dat het aan kansen ontbreekt binnen de huidige werkomgeving en één op de vier wil in de komende drie tot twaalf maanden wisselen van baan. 7 procent is hier reeds actief mee bezig. Daarnaast blijkt dat meer dan de helft van alle softwareontwikkelaars minder dan twee jaar actief is binnen de huidige functie. Dat geldt ook voor softwareontwikkelaars met meer dan vier jaar ervaring. Ruim 50 procent van alle softwareontwikkelaars is daarmee bereid tot jobhoppen in de hoop in de ideale baan terecht te komen. Voor werkgevers is het daarom van belang in iedere fase goed te weten waar talent belang aan hecht: een sollicitatieproces werd door 63 procent van de softwareontwikkelaars vroegtijdig afgekapt. Het in onvoldoende mate ontvangen van adequate feedback vormt hierbij de meest prominente aanleiding.

State of the Developers Nation trendrapport
Het State of the Developers Nation trendrapport analyseert het Nederlandse landschap voor softwareontwikkelaars vanuit een werknemersperspectief. Tussen 30 oktober 2020 en 15 februari 2021 werd een doorsnede van in totaal 501 softwareontwikkelaars uit verschillende tech sectoren gevraagd naar onder meer hun voorkeuren, werkervaring, toekomstperspectief en bedrijfsoriëntatie. Het rapport van OfferZen biedt hiermee belangrijke inzichten voor werkgevers om niet alleen nieuw talent aan te trekken, maar ook te behouden. Tevens fungeert het rapport als referentiepunt voor andere Nederlandse softwareontwikkelaars.

Partners