12-05-2021

Red Hat wil gecertificeerd Linux-platform voor wegvoertuigen leveren

Deel dit bericht

Red Hat kondigt aan dat het van plan is een functioneel veiligheidsgecertificeerd, evoluerend Linux-besturingssysteem voor de auto-industrie te leveren. Dit besturingssysteem wordt gebouwd op basis van de vertrouwde componenten van Red Hat Enterprise Linux, en in samenwerking met exida, aanbieder op het gebied van functionele veiligheid in meerdere sectoren.

Het besturingssysteem zal worden ontworpen met ondersteuning voor continue updates gedurende zijn hele levenscyclus, met behoud van alle cruciale functionele veiligheidscertificeringen. Dit brengt meer flexibiliteit in het ecosysteem van automotive software, waardoor autofabrikanten en hun partners zich kunnen richten op het leveren van innovatieve rijervaringen met vertrouwen in de onderliggende basis. Die zal worden ontwikkeld en onderhouden door Red Hat en voortdurend worden gecertificeerd door exida.
 
Nu voertuigen steeds meer op mobiele datacenters gaan lijken, van geavanceerde Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) tot geautomatiseerde voertuigen en infotainment, speelt het besturingssysteem een fundamentele rol in de resulterende software-stack. De huidige autosoftware is gebaseerd op propriëtaire, beperkte en opzettelijk trage componenten om de risico's en fouten te beperken, vaak vanuit een veiligheidsargument. Red Hat is van plan om open innovatie toe te voegen aan automotive software, met behoud van dezelfde toewijding aan functionele veiligheid. Daarnaast voegt het bedrijf expertise toe in zowel de implementatie van veiliger computergebruik op schaal, evenals het bouwen van betrouwbare Linux-systemen. Die leveren op hun beurt voordelen op voor de hele toeleveringsketen van de auto-industrie.
 
Om dit te realiseren, heeft Red Hat zich met exida verbonden ter voorbereiding op de ISO 26262-certificering. Dit is een internationale norm die de functionele veiligheid van elektronische systemen in wegvoertuigen regelt. Deze standaard is een aanpassing van de IEC 61508-reeks, die tegemoetkomt aan de sectorspecifieke behoeften van elektrische en/of elektronische systemen in wegvoertuigen. De aanpassing is van toepassing op alle activiteiten tijdens de veiligheidslevenscyclus van veiligheidsgerelateerde systemen die bestaan uit elektrische, elektronische en softwarecomponenten.
 
Met deze samenwerking zullen Red Hat en exida naar de continue certificering werken van de beoogde Red Hat automotive Linux-oplossing. exida vervult hierbij de rol van een wereldwijd toonaangevende geaccrediteerde certificeringsinstantie die gespecialiseerd is in automatiserings- en automobielsystemen, met meer dan 500 werkjaren cumulatieve ervaring in functionele veiligheid en cybersecurity. In de bijna twee decennia dat exida actief is, onderhoudt het bedrijf uitgebreide relaties met vele toonaangevende Original Equipment Manufacturers (OEM's) in de auto-industrie en met nog veel meer toeleveranciers wereldwijd. exida onderhoudt verder de grootste database met foutmodusinformatie over alle onderdelen die in veiligheidsgerelateerde toepassingen worden gebruikt, met meer dan 400 miljard bedrijfsuren aan praktijkgegevens.
 
Red Hat's open hybride cloudoplossingen zijn al verantwoordelijk voor een breed scala aan kritieke, wereldwijde workloads, van ziekenhuisinformatiesystemen tot wereldwijde financiële netwerken. Aan de basis van al deze systemen ligt Red Hat Enterprise Linux, dat fungeert als een stabielere, veiligere en uiterst betrouwbare basis voor zelfs de meest gevoelige toepassingen. Red Hat is van plan deze expertise toe te passen op operationele technologieën, te beginnen met systemen voor de automobielindustrie, maar in de toekomst ook voor productieapparatuur, robotica en meer.

Tags:

Linux, automotive

Company:

Red Hat

Partners