19-05-2021

Hewlett Packard Enterprise lanceert Gaia-X-oplossingen

Deel dit bericht

Hewlett Packard Enterprise kondigt nieuwe oplossingen aan die organisaties helpen bij de voorbereiding op het gebruik van Gaia-X. Gaia-X is een opkomende Europese data-infrastructuur die wordt ondersteund door meer dan 300 organisaties.

Het HPE Solution Framework for Gaia-X is ontworpen voor bedrijven, service providers en publieke organisaties die zich willen voorbereiden op participatie in Gaia-X. Het framework ondersteunt virtueel alle mogelijkheden voor het benutten van data en diensten in een decentrale omgeving, zodat organisaties meer waarde uit date kunnen halen, gebruik kunnen maken van grote gedistribueerde datapools en datasoevereiniteit kunnen vergroten in data-gedreven businessmodellen.

Het framework is gebaseerd op een referentiearchitectuur die bestaat uit onderdelen van het HPE softwareportfolio, software van derden en het Cloud28+-platform. Het Cloud28+-platform is een marktplatform met diensten die helpen bij het benutten data. Losse onderdelen of volledige omgevingen zijn ‘as-a-service’ beschikbaar via HPE GreenLake clouddiensten. Daarnaast kondigt HPE de HPE Roadmap Service for Gaia-X aan, een roadmap om organisaties voor te bereiden op Gaia-X.

Economische en sociale vooruitgang
De Europese Commissie stelt dat de ontwikkeling van het benutten van data de komende decennia een essentiële bron is voor economische en sociale vooruitgang. Dit wordt gestimuleerd door nieuwe industriële en professionele data: naar verwachting wordt in 2025 80 procent van alle data verwerkt op een decentrale manier.

Het is nog onbekend of organisaties in staat zijn om deze waarde uit data te halen. Volgens een wereldwijd onderzoek van IDC en Seagate benutten organisaties nu slechts een derde (32%) van alle data waarover ze beschikken. Volgens de Europese Commissie zijn er bovendien slechts een paar grote technologiebedrijven in het bezit van een groot deel van alle data in de wereld, wat de stimulans van kleinere bedrijven om te groeien en te innoveren kan beperken.
Decentrale cloud- en data-infrastructuren bieden een geheel nieuwe aanpak voor deze uitdaging doordat hiermee op grote schaal data, inzichten en diensten gedeeld en samengevoegd kunnen worden zonder centraal tussenpersoon. Dit zorgt dat alle organisaties beschikken over dezelfde mogelijkheden.

Gaia-X komt op als een centraal punt hiervoor. Het initiatief verbindt centrale en decentrale infrastructuren om datatoegang en het delen van data veilig en vertrouwd te maken. Gaia-X gaat nu de operationele fase in met de eerste projecten en de eerste specifieke oplossingen voor Gaia-X worden in december 2021 gecertificeerd.

HPE stoomt organisaties klaar voor Gaia-X
HPE is sinds het ontstaan onderdeel van de non-profitorganisatie GAIA-X AISBL en draagt bij aan de Gaia-X architectuur, -standaarden en -certificering. HPE werkt samen met tientallen organisaties in Europa om te helpen bij de voorbereidingen op gedecentraliseerde data-infrastructuren zoals Gaia-X.

Een daarvan is Orange Business Services, een Europese digital service provider. “We helpen met de vormgeving van een technische basis voor het Gaia-X-ecosysteem. Momenteel passen we onze Orange Cloud-diensten aan deze specificaties aan om klanten de meest vertrouwde cloudoplossingen te blijven bieden binnen Gaia-X”, aldus Cedric Parent, Deputy CEO van Orange Cloud. “HPE is een van de belangrijkste partners om Orange-cloudplatforms te versterken met goede technologische mogelijkheden. We profiteren van de kennis en de producten van HPE. Die ondersteunen de benodigde ontwikkelingen om een gedecentraliseerde infrastructuur zoals Gaia-X te benutten.”

Het zakelijke platform Cloud28+ stelt klanten in staat hun data en diensten via een marktplaats ter beschikking te stellen en daarmee in waarde om te zetten. Dit platform werd oorspronkelijk ontwikkeld als de dienstencatalogus van de Cloud28+ gemeenschap, maar is nu ook beschikbaar voor gebruik door individuele organisaties.

HPE levert een actieve bijdrage aan de GAIA-X architectuur en -standaarden en zal zijn solution framework uitrusten met de benodigde interfaces, connectors en services zodat klanten eenvoudig kunnen aansluiten op het GAIA-X platform en -ecosysteem.

Beschikbaarheid
Het HPE Solution Framework for Gaia-X en de HPE Roadmap Service for Gaia-X zijn beschikbaar in Europa. Losse solution componenten en volledige solution omgevingen zijn beschikbaar via de HPE GreenLake-clouddiensten. Gaia-X interfaces en -connectors worden beschikbaar gesteld zodra de Gaia-X specificaties definitief zijn.

Partners