18-10-2021

Mendix: Meerderheid Nederlandse IT-professionals voelt noodzaak versnelde digitalisering

Deel dit bericht

Mendix maakt de resultaten bekend van een internationaal onderzoek over de adoptie van low-code. Het onderzoek wijst uit dat - gedreven door de pandemie - bijna 70 procent van de respondenten in Nederland meer noodzaak voelt om software te ontwikkelen en sneller te digitaliseren, wereldwijd gaf 45 procent dit aan. 73 procent van de Nederlandse organisaties wil bovendien de komende twee jaar het tempo voor software-ontwikkeling opvoeren. Voor respondenten in China en de Verenigde Staten is dit met respectievelijk (93 procent) en (81 procent) een belangrijke ambitie. Deze ontwikkelingen zullen zeer waarschijnlijk de behoefte aan low-code vergroten.

Het onderzoek The State of Low-Code 2021: A Look Back, The Light Ahead, dat werd uitgevoerd onder meer dan 2.000 IT-professionals en leiders in Europa en de Verenigde Staten en China, laat zien dat de interesse in low-code is toegenomen en er versneld actie is ondernomen om low-code te gebruiken voor software-ontwikkeling. 77 procent van alle respondenten geeft aan dat hun organisatie al low-code toepast. Het rapport bevestigt dat Covid-19 de adoptie van low-code heeft gestimuleerd bij 83 procent van de organisaties (70 procent in Nederland en 81 procent in België).

Digitalisering tijdens Covid-19
De pandemie vereist een meer agile en digitale manier van zakendoen en veel organisaties en overheidsinstellingen kozen voor low-code om hen te helpen bij deze uitdagingen. Nederland liep hierbij het afgelopen jaar voorop met 35 procent van de organisaties die low-code gebruikte om Covid-19 gerelateerde apps te ontwikkelen (versus 19 procent wereldwijd). Zo gebruikte de Gemeente Rotterdam het Mendix low-code platform om een complex digitaal proces te ontwikkelen gericht op ondernemers en ZZP-ers. Met een op low-code gebaseerde applicatie kon de gemeente snel financiële steun bieden aan degenen die het nodig hadden.

Het onderzoek toont ook aan dat tijdens de pandemie organisaties in de verschillende regio’s low-code hebben toegepast voor een grote verscheidenheid digitaliseringsprojecten. In Nederland gaf bijvoorbeeld een kwart van de respondenten aan dat zij low-code hebben gebruikt om ecommerce-oplossingen te ontwikkelen (versus slechts 16 procent in de Verenigde Staten). In België gebruikte 31 procent low-code om portals van klanten of gerelateerde apps als chatbots te ontwikkelen. Dit was slechts het geval bij 9 procent van de Nederlandse organisaties. Zowel in Nederland (30 procent) als België (38 procent) is low-code benut voor automatiseren van processen (RPA) terwijl dit in alle andere landen nog geen 20 procent was.

De respondenten bevestigen dat ze al de vruchten hebben geplukt van de belangrijkste voordelen van low-code. Zo zei 64 procent van de Nederlandse respondenten dat hun low-code projecten een samenwerking zijn tussen IT en de business. Bij 77 procent van de Nederlandse organisaties werd low-code gebruikt om legacy systemen te vervangen of te transformeren. Bovendien heeft low-code 39 procent van de Nederlandse organisaties geholpen de kosten voor software-ontwikkeling te verlagen en de ontwikkeling van software te versnellen.

Partners