09-11-2021

TNO en NL AIC versnellen AI-ontwikkeling

Deel dit bericht

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) heeft 23,5 miljoen euro ontvangen van de overheid. Een gedeelte van het bedrag investeert de NL AIC in het Appl.AI programma van TNO, dat als startimpuls dient voor onderzoek naar het ontwikkelen van AI-toepassingen over de komende vijf jaar. Onlangs hebben Peter Werkhoven, Chief Scientific Officer bij TNO, en Kees van der Klauw, Coalitiemanager Nederlandse AI Coalitie een Memorandum of Understanding getekend om de onderlinge samenwerking te bekrachtigen.

TNO is al vanaf de eerste initiatieven tot oprichting van de NL AIC betrokken als onafhankelijke onderzoeksorganisatie. Een belangrijk doel van het partnerschap met TNO is het stimuleren van samenwerking met de diverse werkgroepen binnen de NL AIC, het benutten van het netwerk van de AI-hubs in Nederland en de internationale mogelijkheden in de context van de EU. Door deze samenwerking worden de krachten gebundeld om de ontwikkeling en toepassing van AI in Nederland te versnellen. Denk daarbij aan het beschikbaar maken van meer data uit verschillende bronnen, in de samenwerking tussen mens en machine en in de verantwoorde inzet van autonome systemen.

Appl.AI programma
Eén van de programma’s waarin nauw wordt samengewerkt, is het Appl.AI programma waaruit een reeks van projecten is opgestart. Het programma van TNO bestaat in totaal uit vijftien projecten op het gebied van AI waarin overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen actief samenwerken. Een deel van deze projecten wordt mede gefinancierd vanuit de startimpuls die de NL AIC ontving van het kabinet voor onderzoek naar en het ontwikkelen van AI-toepassingen.

In alle projecten van het programma worden twee belangrijke AI-uitdagingen geadresseerd. Hoe zorgen we ervoor dat autonome AI-systemen transparant en verantwoord kunnen worden ingezet? De tweede uitdaging is hoe we ervoor zorgen dat mens en AI zo goed mogelijk samenwerken. Door deel te nemen aan het Appl.AI programma krijgen partijen toegang tot de kennis, ervaring en resultaten die in alle projecten wordt opgebouwd.

Meer informatie: TNO

Partners