13-12-2021

Atos: 76 procent HPC-datacenters gebruikt in 2023 kwantumcomputers

Deel dit bericht

Atos en IQM maken de resultaten bekend van het eerste wereldwijd IDC-onderzoek naar de huidige stand en toekomst van kwantumcomputing binnen high performance computing (HPC). Uit het onderzoek, in opdracht van IQM en Atos, blijkt dat 76 procent van de HPC-datacenters wereldwijd van plan is om tegen 2023 kwantumcomputing te gebruiken, en dat 71 procent plant om tegen 2026 over te stappen op on-premise kwantumcomputing. IQM maakt deel uit van Atos Scaler, een acceleratorprogramma dat partnerschappen creëert met het ecosysteem van start-ups.

Voor het eerst verschaffen de resultaten concrete inzichten in een technologiegebied dat Europa en de wereld ingrijpend zal veranderen. Een van de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek is dat het voor gebruikers steeds moeilijker wordt om de optimale prestaties uit high-performance computing te halen en tegelijk zowel de beveiliging als de weerstand te garanderen.

Investeringen in kwantumcomputing nemen toe
Kwantumcomputing is de nummer één technologie in Europa en behoort tot de top drie technologieën van de top 500 HPC datacenters wereldwijd. 76 procent van de HPC-centra maakt al gebruik van kwantumcomputing of is van plan dit in de komende twee jaar te gaan doen. De verwachte voordelen van de invoering van kwantumcomputers zijn duidelijk voor HPC-datacenters. Het aanpakken van nieuwe problemen zoals logistiek in de toeleveringsketen of uitdagingen in verband met klimaatverandering (45 procent) en het sneller oplossen van bestaande problemen (38 procent) - terwijl tegelijkertijd de computerkosten worden verlaagd (42 procent).

Toenemende complexiteit is een opportuniteit
Cloud is een belangrijk onderdeel van deze HPC-architectuur, waarbij zowel standaardelementen als op maat ontwikkelde infrastructuurcomponenten gebruikt worden. Op basis van de antwoorden op de enquête lijken hybride en cloud-implementaties vooral in de EMEA-regio belangrijk. 50 procent geeft aan dat een hybride HPC-architectuur de hoogste prioriteit heeft, (Noord-Amerika 46 procent; APAC 38 procent). Toch is er een gebrek aan kennis over hoe kwantumcomputing naast een klassieke HPC-infrastructuur zal ingezet worden. Daarom zal met de toename van kwantumcomputing ook het uitbesteden van operaties en onderhoud aan partners blijven doorgaan.

Een markt in transitie
Het ontwikkelen en testen van real-world use-cases is van cruciaal belang voor het toekomstige succes van kwantumcomputing. De vier belangrijkste use-cases zijn momenteel gekoppeld aan de analyse van enorme hoeveelheden gegevens en het oplossen van industriespecifieke use-cases.

De top use-cases geïdentificeerd door de ondervraagde HPC centra zijn:
• Doorzoeken van databases (59 procent)
• Analyse van investeringsrisico's (45 procent)
• Moleculaire modellering (41 procent)
• Beheer van activa (32 procent)

Voor toegang tot de volledige studie: https://atos.net/en/events/state-of-quantum 

Partners