24-01-2022

MonetDB beschikbaar op AWS Marketplace

Deel dit bericht

MonetDB Solutions heeft de release aangekondigd van haar kolomgebaseerd databasesysteem MonetDB op de AWS marketplace, een gratis Amazon Machine Image (AMI) met een gebruiksklare installatie van de laatste MonetDB release.

Met deze release is de AWS Marketplace toegetreden tot de door de MonetDB software suite ondersteunde platformen. De MonetDB AMI wordt up-to-date gehouden met toekomstige MonetDB releases. Dit open source product maakt deel uit van een reeks softwareinnovaties. De volgende, Cumulus genaamd, is in de maak en zal bovendien de essentiële web-frontend tools bieden om de database te beheren, query performance te monitoren, en query’s uit te voeren via een command line interface. Cumulus wordt verwacht in 2022.

Met de MonetDB AMI kunnen gebruikers hun databases direct up-and-running krijgen. Wanneer de workload groeit of krimpt, starten gebruikers hun databases gewoon opnieuw op een grotere of kleinere AWS-instantie die het databaseopslagvolume meeneemt. Bovendien wordt MonetDB geleverd met gedistribueerde queryverwerkingsfuncties om gebruikers te helpen uit te schalen naar meerdere instanties. "Door MonetDB beschikbaar te maken op AWS, hebben we de drempels voor gebruikers om aan de slag te gaan weggenomen. In plaats van zich zorgen te moeten maken over alle set-up stappen, hoeven gebruikers nu alleen maar de AMI te starten met de AWS instance van hun voorkeur.” zegt Dr. Ying Zhang, COO en mede-oprichter van MonetDB Solutions.


Volgens Prof. dr. Martin Kersten, CEO en medeoprichter van MonetDB Solutions, is dit “een kleine stap in de cloud, een reuzensprong richting Serverless Revolutions. "Dit is slechts de eerste vrucht van onze nieuw verworven investering. Samen met AWS beginnen we aan een meerjarige expeditie naar een serverloos Green Data WareHouse platform om bedrijven van elke grootte te helpen bij het beheren van hun data analytics workflow. Azure en andere publieke cloud-platforms zijn de volgende doelen."

Partners