17-03-2022

MariaDB brengt Xpand 6 SQL-database uit

Deel dit bericht

MariaDB Corporation heeft de release aangekondigd van Xpand 6 met nieuwe functies. Met snelle operationele analyses heeft Xpand nu de mogelijkheid om de noodzaak en inconsistenties van het laden van gegevens naar operationele datawarehouses te elimineren. Snellere parallelle datareplicatie over wereldwijde regio's brengt wereldwijde implementaties binnen ieders bereik.

MariaDB Xpand is een volledig gedistribueerde SQL-database met een shared nothing-architectuur. In tegenstelling tot AWS Aurora's storage replication of Postgres' read replication, is Xpand een echte multi-writer, die naar elke node kan schrijven en voegt schaalbaarheid toe voor reads en writes.

Kolomvormig perspectief
Columnaire datamodellen zijn populair voor ad hoc analyses en presteren goed op grote hoeveelheden data. Xpand is volgens MariaDB de eerste moderne gedistribueerde SQL-database die deze krachtige eigenschap voor online-transactieverwerking ondersteunt. Xpand gebruikt columnaire indexen voor real-time operationele analyses direct op transactiegegevens, zonder verlies van consistentie of het missen van de laatste transacties. De nieuwe columnar-functie stelt bedrijven in staat zeer snelle ad-hoc query’s in Xpand uit te voeren.

Ontwikkelaars kunnen deze nieuwe feature inzetten om slimmere applicaties, betere gebruikerservaringen en persoonlijke analytics te bieden, waarbij de gebruikers van hun applicatie de laatste status en inzichten krijgen in alle dataveranderingen die hen kunnen beïnvloeden.

Parallelle replicatie
Met parallelle replicatie implementeert Xpand het equivalent van een multi-lane snelweg voor asynchrone replicatie van data over geo-locaties. De datareplicatie wordt onafhankelijk door elke node in het cluster gedaan, wat de doorvoer verhoogt bij een lagere latency. Xpand biedt transactionele consistentie door tijdens de replicatie de volgorde van de transacties te handhaven. Met Xpand 6 kunnen gebruikers wereldwijde applicaties inzetten in verschillende regio's en bij verschillende cloud vendors om eventuele hyperscaler uitval te doorstaan.

Partners