01-04-2022

TIBCO helpt gemeente Rotterdam met Cloud API Management

Deel dit bericht

TIBCO kondigt aan dat de gemeente Rotterdam een samenwerking aangaat met TIBCO en partners Protinus en SynTouch. TIBCO Software ontsluit het potentieel van realtime data om sneller en slimmere beslissingen te nemen en helpt complexe datagedreven uitdagingen op te lossen.

De gemeente Rotterdam koos voor de TIBCO Cloud API Management-oplossing om zowel het interne als externe berichtenverkeer efficiënter te organiseren en applicaties met elkaar te verbinden. Hierdoor kan de gemeente meer en beter digitaal samenwerken in ketens en werken volgens standaarden. De TIBCO-oplossing vormt een belangrijke technische component van het Hybride Integratie Platform dat de gemeente ontwikkelt om de integratie van processen, applicaties en data te ondersteunen.

Gemeenten werken met honderden applicaties: van een applicatie waarmee wordt berekend hoeveel uitkering iemand krijgt tot een applicatie om parkeerboetes uit te geven. De veelvoud aan taken en applicaties van een gemeente maken de IT-omgeving complex. Bovendien zit data vaak in silo’s, waardoor het moeilijk is om data uit een database in een andere applicatie te gebruiken. Ook wordt data regelmatig gekopieerd en op een andere plek gezet, waardoor er meerdere subsets ontstaan en het uitdagend wordt om te zien wat de meest actuele informatie is.

Eén geïntegreerde ervaring
De gemeente Rotterdam wil data bevrijden uit zijn silo’s, zodat alle applicaties efficiënt gebruik kunnen maken van de gegevens. Het uiteindelijke doel is dat de gebruiker één geïntegreerde ervaring krijgt. TIBCO vormt hierbij de basis van het berichtenverkeer. Het zorgt ervoor dat integraties goed op orde zijn voor een optimale gebruikerservaring voor burgers en bedrijven.

Volgens Christa de Knegt, projectleider van het Hybride Integratie Platform-project bij de gemeente Rotterdam, zijn er vaak verschillende (overheids)organisaties betrokken bij gemeentelijke activiteiten, waardoor data uit meerdere bronnen moet worden samengebracht. “Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een omgevingsvergunning om te bouwen. Met de Omgevingswetgeving wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen, zodat de vergunningaanvrager maar naar één loket hoeft om alles te regelen. Alle betrokken organisaties moeten dan wel onderling, efficiënt en veilig de nodige informatie uitwisselen, zodat men snel tot een besluit kan komen. Door meer en efficiënter in deze ketens samen te werken volgens standaarden, zijn we meer in controle en beter voorbereid op de toekomst.”

Partners