06-04-2022

IBM kondigt quantum-veilig systeem aan voor realtime AI

Deel dit bericht

IBM heeft haar next generation IBM z16 systeem aangekondigd met een geïntegreerde on-chip AI-versneller, waarmee gebruikers realtime transacties kunnen analyseren. Denk hierbij aan creditcard-, gezondheidszorg- en financiële transacties. IBM z16 is speciaal ontworpen om bescherming te bieden tegen bedreigingen die in de nabije toekomst kunnen worden gebruikt om de huidige encryptietechnologieën te kraken.

Financiële instellingen wereldwijd worstelen met de gevolgen van frauduleuze transacties. Volgens een studie van IBM en Morning Consult “2022 IBM Global Financial Fraud Impact Report” is creditcardfraude de meest voorkomende type fraude onder consumenten. Bovendien vonden de respondenten dat banken en betaalnetwerken de meeste verantwoordelijk hebben als het gaat om het voorkomen van fraude. Echter was het tot nu toe nog niet mogelijk om deep-learning modellen op schaal in realtime uit te laten voeren vanwege latencyproblemen. Hierdoor worden fraude detectiemodellen op slechts minder dan 10 procent van hoge volume transacties uitgevoerd, met als gevolg dat een aanzienlijk deel van de fraude onopgemerkt blijft.

IBM z16 brengt AI-inferencing op unieke wijze samen, via de IBM Telum-processor, dankzij de zeer veilige en betrouwbare hoge volume transactieverwerking. Met het IBM z16 systeem kunnen banken 300 miljard inferentietransacties per dag analyseren met slechts één milliseconde van vertraging. Voor consumenten kan dit betekenen dat ze minder tijd en energie hoeven te besteden om frauduleuze transacties op hun creditcard af te handelen. Daarentegen kan het voor handelaren en kaartuitgevers betekenen dat zij zich geen zorgen meer hoeven te maken dat consumenten gefrustreerd raken door foutieve weigeringen of dat transacties naar andere kaarthouders gaan.

Het controleren van andere bedreigingen, zoals belastingfraude en georganiseerde winkeldiefstal, zijn een uitdaging voor overheden en bedrijven. Realtime betalingen en alternatieve betalingsmethoden zoals cryptovaluta’s verleggen de grenzen van de traditionele fraude detectie technieken. De nieuwe technologie van IBM z16 kan de nodige voordelen bieden, zoals:
• Goedkeuring van leningen: snellere goedkeuring van zakelijke of consumentenleningen;
• Clearing en schikking: bepaal welke handelingen en/of transacties een mogelijk hoog risico hebben vóór schikking;
• Federatief leren voor detailhandel: ontwikkel betere risicomodellen tegen fraude en diefstal.

Data beveiligen
In een hybride cloud-omgeving, inclusief on-premises en publieke cloud-resources, is het cruciaal om bescherming te hebben tegen de huidige dreigingen. Voortbouwend op IBM-technologieën zoals pervasieve encryptie en confidential computing, brengt IBM z16 cyber resiliency een stap verder met behulp van quantum computing door data te beschermen tegen toekomstige dreigingen. IBM z16 is het eerste quantum-veilige systeem in de industrie en wordt ondersteund door lattice-based cryptografie, een nieuwe benadering voor het bouwen van veiligheidsprimitieven, die gegevens beschermt tegen huidige en toekomstige bedreigingen. Met IBM z16 quantum-veilige cryptografie kunnen bedrijven hun applicaties en gegevens vandaag al klaarmaken voor de toekomst.

Met Secure Boot kunnen gebruikers ervan op aan dat kwaadwillenden geen malware in het opstartproces kunnen injecteren om het systeem tijdens het opstarten over te nemen. IBM z16 klanten kunnen hierdoor hun cyberweerbaarheid versterken en de controle over hun systeem behouden. Bovendien biedt de Crypto Express 8S (CEX8S) hardware securitymodule, klanten zowel klassieke als quantum-veilige cryptografische technologie. De veilige opstart- en quantum-veilige cryptografie van IBM z16 kan klanten helpen toekomstige quantum gerelateerde bedreigingen aan te pakken.

IBM z16 is het resultaat van co-creatie met honderden mensen van meer dan 70 klanten. IBM z16 zal algemeen beschikbaar komen op 31 mei 2022.

Partners