14-04-2022

Locatie dataopslag niet in top-drie argumenten voor keuze cloudprovider

Deel dit bericht

IT-beslissers hechten bij de keuze voor een IT-leverancier de meeste waarde aan veiligheid (45 procent), prijs-kwaliteitverhouding (31 procent) en privacy (28 procent). De locatie van dataopslag is slechts voor een op de acht (13 procent) IT-beslissers een top drie argument om voor een cloudprovider te kiezen. Dit komt naar voren in onderzoek van datacenter BIT. Voor het onderzoek werden meer dan 1.000 IT-beslissers ondervraagd over beheer, opslag en beveiliging van data.

Zeven op de tien (72 procent) IT-beslissers zeggen dat ze de dataopslag van hun organisatie (gedeeltelijk) in Nederland hebben ondergebracht. Als organisaties hun data buiten onze landsgrenzen opslaan, gebeurt dat het vaakst in een ander land binnen de Europese Unie (18 procent), gevolgd door Europese landen buiten de Europese Unie en de Verenigde Staten (beide 8 procent).

CTO Alex Bik bij BIT: “Kijkend naar de onderzoeksresultaten, denk ik dat veel mensen slecht op de hoogte zijn van waar hun data zijn opgeslagen. Bij welk bedrijf en in welk land data zijn ondergebracht, heeft consequenties. Denk daarbij niet alleen aan de veiligheid en privacy van data, maar ook aan hoe afhankelijk organisaties – en onze samenleving als geheel – van buitenlandse aanbieders worden. Vinden we het echt oké om zo veel data bij buitenlandse hyperscalers onder te brengen? Afgezien van het feit dat het niet slim is om zaken te doen met een bedrijf waarvoor je als klant totaal irrelevant bent, kleven er ook allerlei andere risico's aan. Denk bijvoorbeeld aan het niet voldoen aan Nederlandse of Europese wetgeving op het gebied van databeveiliging, bedrijfsspionage of het risico speelbal te worden in een volgend conflict. De Russische invasie in Oekraïne heeft dit nog eens extra duidelijk gemaakt. Ik vind dat het hoog tijd is dat mensen gaan nadenken over digitale soevereiniteit.”
 
Locatie data vanuit hogerhand beslist
Bijna een op de vijf (19 procent) IT-beslissers weet niet waar de data van de eigen organisatie staan opgeslagen. Zaken als de locatie van de IT-omgeving worden bij de helft (49 procent) van de ondervraagden vanuit hogerhand besloten, waarbij de wensen van medewerkers niet echt meetellen. De meerderheid (54 procent) van IT-beslissers geeft aan dat ze het liefst data op Nederlandse bodem hosten.

Company:

BIT

Partners