23-06-2022

Pega introduceert mogelijkheden voor citizen development

Deel dit bericht

Pegasystems heeft binnen het Pega Platform een aantal templates, trainingen en services ontwikkeld waarmee citizen developers met behulp van low-code snel en effectief applicaties kunnen ontwikkelen. Deze tools kunnen achterstanden in applicatieontwikkeling wegwerken terwijl de risico's beperkt blijven dankzij effectieve governance.

Onderbemande IT-teams staan enorm onder druk door een tekort aan professionele softwareontwikkelaars. Zij staan voor de bijna onmogelijke taak om aan de ene kant nieuwe applicaties te ontwikkelen en tegelijkertijd achterstanden weg te werken en legacy-systemen te onderhouden. Organisaties doen daarom steeds vaker een beroep op citizen developers.

Volgens Gartner heeft 41 procent van de werknemers zonder specifieke IT-achtergrond weleens data- of technologieoplossingen aangepast of gebouwd. De keerzijde is dat citizen development ook silo’s creëert en meer risico's en kosten met zich meebrengt als het zonder de juiste governance wordt uitgevoerd. Of wanneer platforms worden gebruikt die niet zijn goedgekeurd of ondersteund worden door de IT-afdeling.

Pega's low-code factory is een krachtige combinatie van een no-code ontwikkelomgeving met geautomatiseerde governance van best practices. Tegelijkertijd bevordert deze oplossing innovatie in een veilige, schaalbare en makkelijke te beheren omgeving. Om citizen development verder te ondersteunen, introduceert Pega de volgende features, trainingen en diensten: applicatie templates voor vereenvoudigde, intelligente workflows; trainingen voor citizen developers; de low-code Factory Accelerator die in het derde kwartaal van 2022 beschikbaar komt.

Volgens CTO Don Schuerman van Pega gaat citizen development verder dan gebruikers zonder IT-achtergrond aan de slag te laten gaan met een low-code platform. “Het vraagt om een totaalaanpak gericht op zowel de technologie als op de mensen en processen die nodig zijn om applicaties te ontwikkelen. Alleen dan kunnen business users veilig en vertrouwd aan de slag en wordt de professionele ontwikkelaar ontlast. Deze nieuwe oplossingen van Pega zorgen voor een goede balans tussen business en IT, waardoor organisaties apps sneller kunnen inzetten.”

Partners