13-01-2023

Unit4: Gebrek toegang tot realtime data probleem voor financieel management

Deel dit bericht

53 procent van de Nederlandse organisaties heeft moeite met het op ieder moment kunnen inzien van realtime data. Dit wordt als een van de grootste uitdagingen in het financieel management proces gezien. Zo blijkt uit onderzoek van Unit4, leider in zakelijke cloudapplicaties voor dienstverlenende organisaties, onder 250 respondenten. De allergrootste uitdaging voor Nederlandse bedrijven is dat het te lang duurt om verslagen uit te draaien (54%), voor bijvoorbeeld een financieel maandoverzicht.

Gelukkig worden er genoeg stappen gezet om het financieel management proces te verbeteren. Zo investeert de helft van de Nederlandse bedrijven (51%) in technologie, zoals AI of ERP-systemen, om het proces te stroomlijnen. 46 procent houdt zich bezig met het automatiseren van het financieel management proces, waarbij software natuurlijk onmisbaar is. Als laatste wordt er door 47 procent gewerkt aan de IT-skills van het personeel om al deze technologieën goed toe te kunnen passen binnen de financiën. Slechts één organisatie gaf in het onderzoek aan dat zij niet op zoek zijn naar manieren om hun financieel management proces te verbeteren.

Forecasts kunnen niet snel genoeg worden aangepast
Het feit dat er te weinig toegang is tot realtime data, is ook te zien in de uitdagingen die er spelen bij het maken van een financiële forecast. Maar liefst 60 procent geeft aan dat de grootste uitdaging hierbij is dat ze de forecast niet snel kunnen aanpassen of een nieuwe kunnen creëren als externe omstandigheden daarom vragen. Zoals het geval was bij de komst van het coronavirus. Daarnaast heeft 39 procent van de organisaties moeite met het analyseren of verzamelen van belangrijke inzichten uit data. Hier geeft 51 procent aan dat het investeren in technologie deze uitdagingen zou moeten minimaliseren. Maar ook buiten de technologie zijn nog verbeterpunten te vinden: 52 geeft aan dat er betere communicatie tussen teams nodig is om de forecasting te kunnen verbeteren.

CEO Mike Ettling bij Unit4 zegt hierover: “In het verleden zagen we dat de financiële afdeling alleen met jaarrapporten liet zien hoe het er financieel voorstond. Tegenwoordig hebben we dankzij de technologische ontwikkelingen veel gemakkelijker toegang tot data en kunnen bedrijven daarmee hun processen sturen. Zo ook het financieel management proces. Om de juiste financiële beslissingen te nemen, is het noodzakelijk dat de financieel professionals toegang hebben tot de laatste informatie. Het is dan ook zorgwekkend dat de helft van de Nederlandse organisaties dit niet goed geregeld lijkt te hebben. Software is daarin erg belangrijk, maar jouw medewerkers moeten ook goed weten hoe ze hiermee om moeten gaan en hoe ze het meeste uit de software kunnen halen. Investeer dus niet alleen in de systemen, maar ook in de implementatie hiervan in de organisatie.”

Tags:

Data

Company:

UNIT4

Partners