06-06-2023

Syntho en Notilyze vallen in de prijzen bij wereldwijde AI-hackathon van SAS

Deel dit bericht

SAS maakt de winnaars van haar jaarlijkse Hackathon bekend, waaronder twee winnende teams uit Nederland. De jaarlijkse hackathon wedstrijd, dit keer gesponsord door technologieleider Intel, daagt teams in een groot aantal sectoren uit om bestaande zakelijke en maatschappelijke problemen op te lossen met de inzet van technologie. Een deskundige jury koos winnaars in diverse categorieën die aansprekende voorbeelden bieden van zakelijke en maatschappelijke toepassingen van AI en data analytics.

Dit jaar deden meer dan 1400 mensen uit 75 landen mee. In de teams waren in totaal meer dan 140 bedrijven, universiteiten, overheden en SAS-partners van over de hele wereld vertegenwoordigd. Elk team gebruikte het cloud-native AI- en analytics-platform SAS Viya in samenwerking met een SAS-mentor. In sommige gevallen aangevuld met andere SAS-software, partnertechnologie, en open source tools. Nederland leverde twee winnende teams in zakelijke toepassingen, in de categorieën Health Care & Life Sciences en Manufacturing. Een van de winnende teams, Notilyze, viel zelfs voor de derde keer in de prijzen.

Health Care & Life Sciences: kankeronderzoek ondersteund met AI
Het team van de Nederlandse startup Syntho ondersteunt met hun oplossing een groot Nederlands ziekenhuis in hun onderzoek naar het voorspellen van verslechtering en sterfte van kankerpatiënten. Vanwege privacy zijn echte gezondheidsgegevens niet gemakkelijk toegankelijk. Syntho genereerde daarom een dataset die door de toepassing van AI echte gegevens nabootst: ‘synthetische data’. SAS Viya valideerde succesvol dat deze synthetische dataset inderdaad een goede nabootsing is van de echte data en bruikbaar is  voor modelontwikkeling. Vervolgens kon de dataset ingezet worden in het onderzoek en geanalyseerd worden om voorspellingen te doen over het verloop van de ziekte.

“Wij zijn trots dat Syntho is uitgeroepen tot winnaar van de SAS Hackathon met AI-gegenereerde synthetische data in ziekenhuizen om het potentieel van privacygevoelige patiëntgegevens te ontsluiten en healthcare analytics te realiseren", aldus Wim Kees Janssen, oprichter en CEO van Syntho, gespecialiseerd in synthetische data. "Samenwerken met toonaangevende organisaties zoals SAS stelt ons in staat om grenzen te verleggen, en zo innovaties in de zorgsector en het bredere ecosysteem te bevorderen. We zijn ongelooflijk dankbaar voor de geweldige steun en begeleiding die we hebben gekregen en kijken uit naar de gezamenlijke kansen die voor ons liggen.”

Manufacturing: reductie van voedselverspilling in kaasproductieproces
Nederland is een van de grootste kaasproducenten ter wereld. Hackathon-team Notilyze analyseerde gegevens van een Nederlandse kaasfabriek en gebruikte SAS Viya om een dashboard te ontwerpen dat alle onderdelen van het productieproces verkent en modellen bouwt om de opbrengst op basis van deze onderdelen te voorspellen. Daarbij werd een API ontwikkelt die procesoptimalisaties voorstelt. Het optimaliseren van het kaasproductieproces kan de opbrengst verhogen met behoud van kwaliteit, en de hoeveelheid afval verminderen. Zo wordt tegelijkertijd voedselverspilling tegengegaan.

“Dit jaar hebben we ons met nieuwe teamleden verdiept in een al eeuwen oud onderwerp, en hebben we veel verschillende componenten van SAS Viya gebruikt om de toepassing te bouwen. Ik ben erg trots op hoe we in een paar weken tijd een mooie verbetering hebben gerealiseerd. We hebben de SAS Hackathon al voor de derde keer gewonnen in verschillende categorieën, en het is wederom een enorme erkenning dat de jury onze inspanningen een hoge score heeft toegekend”, zegt Colin Nugteren, Co-Founder van Notilyze.

Regionale winnaar EMEA: Efficiënte inzet van hulpverlening tijdens een ramp
Naast de Nederlandse winnaars sleepte het Turkse team van EPAM en Linktera de regioprijs voor EMEA (Europe, Middle-East & Africa) binnen. Het team ontwikkelde een model dat het besluitvormingsproces stroomlijnt om hulpmiddelen effectief toe te wijzen tijdens rampen om de meest kwetsbaren tijdig te helpen, wat bij rampen zoals de verschrikkelijke aardbeving in Turkije afgelopen februari van essentieel belang is. De oplossing maakt gebruik van SAS Viya en open source tools om real-time, geverifieerde informatie te genereren voor hulpverleners. Hierbij worden gegevens van sociale media gecombineerd met verifieerbare satellietbeelden. Zo ontstaat een duidelijker beeld van de situatie ter plaatse, inclusief locaties van ingestorte gebouwen en geblokkeerde wegen.  

Winnaar drie categorieën: Voorspellen en voorkomen van overstromingen
Team JaWaRA (Jakarta Water Resources Analytics) kwam als beste uit de bus in maar liefst drie categorieën (Regio Asia-Pacific, Industry Public Sector, en Technology Machine Learning). Met behulp van AI, machine learning en IoT oplossingen analyseerde zij real-time data over regenval, waterstanden en rivierstromen in de provincie Jakarta om overstromingen beter te voorspellen en zelfs te voorkomen. Hun Early Warning System maakt deel uit van een groter overstromingscontrolesysteem voor de hele stad. Het wordt aangedreven door SAS Viya en SAS Analytics for IoT. De provincie Jakarta riep de hulp in van de SAS Hackathon omdat Jakarta, de hoofdstad van Indonesië dat elfmiljoen inwoners telt, veel te maken heeft met overstromingen.

Ga voor meer informatie over elk winnend team en om video's van hun projecten te bekijken naar de SAS Hacker's Hub-community.

De overall winnaar van de SAS Hackathon 2023 wordt bekendgemaakt tijdens SAS Explore, de SAS AI- en analytics-technologieconferentie, van 11-14 september in Las Vegas.

Company:

SAS, Syntho, Notilyze

Partners