22-06-2023

Oracle introduceert EU Sovereign Cloud

Deel dit bericht

Oracle heeft de EU Sovereign Cloud beschikbaar gesteld die organisaties in zowel de particuliere als publieke sector in de EU moet helpen om meer controle te krijgen over hun gegevens en te voldoen aan de eisen voor dataprivacy en -soevereiniteit. De EU Sovereign Cloud van Oracle is een van de eerste hyperscale-cloudoplossingen die volledig voldoet aan Europese regelgeving. Het biedt klanten precies dezelfde services en mogelijkheden als de openbare cloudregio's van Oracle Cloud Infrastructure (OCI), met dezelfde prijzen, ondersteuning en service level agreements voor het uitvoeren van alle typen workloads.

Oracle EU Sovereign Cloud bevindt zich volledig binnen de EU, wordt ondersteund door in de EU gevestigd personeel en wordt beheerd door afzonderlijke juridische entiteiten die binnen de EU zijn opgericht. Als onderdeel van de gedistribueerde cloudstrategie van OCI, biedt EU Sovereign Cloud bedrijven een nieuwe optie om te voldoen aan Europese vereisten. De EU Sovereign Cloud van Oracle is bij uitstek geschikt voor het hosten van digitaal opererende bedrijven in sterk gereguleerde bedrijfstakken. Klanten met gegevens en applicaties die gevoelig, gereguleerd of van strategisch regionaal belang zijn of met workloads waarop Europese richtlijnen voor dataprivacy en -soevereiniteit van toepassing zijn, zoals de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), kunnen nu overstappen naar de cloud. EU Sovereign Cloud helpt bij de digitale transformatie in kritieke sectoren zoals de gezondheidszorg, financiële dienstverlening (inclusief banken en verzekeringen), telecommunicatie en de publieke sector.

Dezelfde services als de openbare cloud van Oracle
EU Sovereign Cloud van Oracle is beschikbaar voor klanten in alle 27 lidstaten van de EU en daarbuiten. Het biedt meer dan 100 cloudservices die ook beschikbaar zijn in de openbare cloud van Oracle, zonder extra kosten en met dezelfde serviceniveau-overeenkomsten wat betreft prestaties, beheer en beschikbaarheid. Klanten van Oracle kunnen tevens toegang krijgen tot andere klantenprogramma's, zoals Oracle Support Rewards. Daarnaast wordt de Oracle Fusion Cloud Applications Suite, dat momenteel beschikbaar is in het European Restricted Access (EURA)-aanbod, naar verwachting binnenkort ook beschikbaar in de Oracle EU Sovereign Cloud.
 
Oracle EU Sovereign Cloud helpt organisaties in gereguleerde bedrijfstakken en overheden ook om nieuwe kunstmatige intelligentie (AI)-technieken zoals generatieve AI te omarmen. Organisaties staan voor grote uitdagingen die het gebruik van bestaande generatieve AI-producten in de weg staan, zoals vereisten op het gebied van gegevensresidentie en regelgeving. Dit belemmert ze om AI-infrastructuur in de openbare cloud te gebruiken, waardoor ze niet de modellen kunnen ontwikkelen die nodig zijn voor generatieve AI. Oracle EU Sovereign Cloud biedt alle services en mogelijkheden van de openbare cloud van Oracle en stelt organisaties in de publieke sector in staat om AI-infrastructuur te gebruiken in een cloud die voldoet aan de Europese richtlijnen voor gegevensresidentie en -soevereiniteit.
 
Europese richtlijnen voor dataprivacy en -soevereiniteit
De nieuwe soevereine cloudregio werkt met een uitgebreide set beleidsregels en governancestructuren die de bestaande interne mogelijkheden voor gegevensresidentie, -beveiliging, en -privacy van OCI nog verder verbeteren en faciliteren daarmee de vereiste naleving. Dit omvat een beleidskader voor gegevens- en operationele soevereiniteit, dat onder meer bepaalt hoe OCI de toegang tot klantgegevens opslaat en beheert en hoe gegevenstoegang van entiteiten buiten de EU wordt afgehandeld. De datacenters van Oracle EU Sovereign Cloud bevinden zich in Frankfurt, Duitsland en in Madrid, Spanje. Oracle EU Sovereign Cloud bouwt voort op de bestaande nalevingsprogramma's van Oracle Cloud waarmee klanten kunnen aantonen dat ze zich houden aan regionale en branchevoorschriften. Het sluit ook aan bij EU-toezichtregelgeving, zoals NIS 2, en richtlijnen die gegevensoverdracht buiten de EU beperken, zoals het Hof van Justitie voor EU Schrems II-uitspraak en het Europees Comité voor gegevensbescherming.
 
Daarnaast biedt OCI's uitgebreide netwerk van meer dan 85 wereldwijde en regionale OCI FastConnect-partners organisaties toegewijde connectiviteit met Oracle Cloud Regions en OCI-services. Digital Realty is de hostpartner voor de EU Sovereign Cloud-regiolocatie in Madrid, Equinix is de hostpartner voor de regiolocatie in Frankfurt. FastConnect-partners die bij de lancering beschikbaar zijn, zijn Digital Realty, Equinix, Arelion, DE-CIX en InterCloud.
 
Gescheiden architectuur
Oracle EU Sovereign Cloud is ontworpen voor gegevensresidentie en -beveiliging met een architectuur die geen infrastructuur deelt met de commerciële regio's van Oracle in de EU en die geen backbone-netwerkverbinding heeft met de andere cloudregio's van Oracle. Toegang van klanten tot de Oracle EU Sovereign Cloud wordt apart beheerd van de toegang tot de commerciële regio's van de Oracle Cloud.
Oracle EU Sovereign Cloud is ontworpen voor hoge beschikbaarheid binnen elke cloudregio en bestaat uit twee cloudregio's ter ondersteuning van disaster recovery-architecturen binnen de grenzen van de EU. Elke regio omvat drie foutdomeinen om te voorkomen dat workloads op dezelfde fysieke hardware worden gegroepeerd. Een hardwarestoring of computerhardwareonderhoud in slechts één foutdomein heeft daarom geen invloed op instanties in andere foutdomeinen.
 
Met bewerkingen, ondersteuning en beleid die los staan van de commerciële cloud van Oracle, helpt Oracle EU Sovereign Cloud klanten op een vereenvoudigde en gestroomlijnde wijze te voldoen aan de Europese richtlijnen voor dataprivacy en -soevereiniteit. Daarnaast zorgt Oracle EU Sovereign Cloud ervoor dat klantgegevens binnen de EU-grenzen blijven, zonder dat daar een extra klantconfiguratie via complexe beleidsinstrumenten voor nodig is. Zo worden de implementaties van klanten versneld en worden de risico's voor organisaties verkleind.
 
Nieuwe OCI-sleutelbeheerservices
Om klanten te helpen hun data verder te beveiligen en aan de vereisten voor datasoevereiniteit te voldoen, introduceert OCI twee nieuwe sleutelbeheerservices die beschikbaar zijn in alle Oracle Cloud-regio's, waaronder EU Sovereign Cloud: OCI Dedicated Key Management Service en OCI External Key Management Service.

OCI External Key Management is gebouwd in samenwerking met de Thales Group en stelt klanten in staat hun gegevens te beveiligen met behulp van versleuteling die door de klant buiten OCI worden gemaakt en beheerd. Deze coderingssleutels blijven altijd in bewaring bij de klant en worden nooit in OCI geïmporteerd, waardoor klanten gereguleerde workloads naar OCI kunnen verplaatsen en controle over de fysieke opslag van sleutels buiten de cloud nodig is. OCI Dedicated Key Management geeft klanten controle over hun coderingssleutels door gebruik te maken van een speciale, single-tenant Hardware Security Module (HSM) die is ingericht binnen OCI.

Company:

Oracle

Partners