23-08-2023

IBM kondigt generative AI mogelijkheden aan voor watsonx

Deel dit bericht

IBM kondigt watsonx Code Assistant for Z aan. Dit nieuwe product, ondersteund door generative Artificial Intelligence, gaat de vertaling van COBOL naar Java op IBM Z versnellen en tegelijkertijd de productiviteit van ontwikkelaars verhogen. Het product is ontworpen om de modernisering van COBOL-toepassingen te versnellen.

Watsonx Code Assistant for Z is een nieuwe toevoeging aan de watsonx Code Assistant productfamilie, naast IBM watsonx Code Assistant voor Red Hat Ansible Lightspeed, dat later dit jaar wordt uitgebracht. De oplossingen worden aangedreven door IBM's watsonx.ai code model, dat kennis heeft van 115 programmeertalen en geleerd van maar liefst 1,5 biljoen tokens. Met 20 miljard parameters streeft dit model ernaar een van de meest omvangrijke generatieve AI-basismodellen te worden voor geautomatiseerde codeerprocessen. Na verloop van tijd zal het watsonx Code Assistant-productportfolio verder worden uitgebreid om ondersteuning te bieden voor andere programmeertalen.
Dit is bedoeld om de tijdsduur tot waarde bij modernisering te verkorten en de groeiende vaardigheidsuitdagingen onder ontwikkelaars aan te pakken.

watsonx Code Assistant voor Z is ontworpen om bedrijven te helpen generatieve AI en geautomatiseerde tooling te gebruiken om hun mainframe applicatiemodernisering te versnellen - dit alles met het doel om de prestaties, beveiliging en veerkracht van IBM Z te behouden.

COBOL business services
De COBOL-taal voor gegevensverwerking ondersteunt veel vitale zakelijke en operationele processen bij organisaties wereldwijd. Op schaal zou het gebruik van watsonx Code Assistant for Z in vergelijking met andere benaderingen het voor ontwikkelaars gemakkelijker kunnen maken om COBOL business services selectief en stapsgewijs om te zetten in goed ontworpen Java-code van hoge kwaliteit - met naar schatting miljarden regels COBOL-code als potentiële kandidaten voor gerichte modernisering in de loop van de tijd. Generatieve AI kan ontwikkelaars helpen om sneller de juiste code te beoordelen, bij te werken, te valideren en te testen, zodat ze efficiënter grote applicaties kunnen moderniseren en zich kunnen richten op taken met een grotere impact.

IBM ontwerpt deze mogelijkheden om tooling te bieden voor elke stap van het moderniseringstraject. De oplossing zal naar verwachting IBM's Application Discovery and Delivery Intelligence (ADDI) inventarisatie- en analysetool bevatten. Na ADDI omvatten de belangrijkste stappen in het traject het refactureren van bedrijfsservices in COBOL, het transformeren van COBOL-code naar Java-code met een geoptimaliseerd ontwerp en het valideren van het resulterende resultaat, inclusief het gebruik van geautomatiseerde testmogelijkheden.

AI-ondersteunde modernisering van mainframetoepassingen
Volgens onderzoek van het IBM Institute for Business Value zijn organisaties twaalf keer meer geneigd om bestaande mainframe assets te benutten in plaats van hun applicatiepark vanaf nul opnieuw op te bouwen in de komende twee jaar. Tegelijkertijd toont het onderzoek echter aan dat de grootste uitdaging voor diezelfde organisaties een gebrek aan middelen en vaardigheden is.

De resulterende Java-code van watsonx Code Assistant for Z zal objectgeoriënteerd zijn. IBM ontwerpt deze oplossing zodanig dat deze geoptimaliseerd is om te kunnen samenwerken met de rest van de COBOL-applicatie, met CICS, IMS, DB2 en andere z/OS runtimes. Java op Z is ontworpen om prestatie-geoptimaliseerd te zijn ten opzichte van een vergelijkbaar x86-platform.

Het product zal naar verwachting beschikbaar zijn in het vierde kwartaal van 2023.

Partners