15-09-2023

SAS lanceert SaaS producten voor snelle ontwikkeling AI-toepassingen

Deel dit bericht

SAS heeft nieuwe functionaliteiten van het SAS Viya platform voor data, AI en analytics bekendgemaakt. De aankondiging is gepresenteerd tijdens de technologieconferentie SAS Explore in Las Vegas. De nieuwe producten creëren lichtgewicht omgevingen voor het snel bouwen van AI-modellen en -toepassingen, ondersteunen meerdere programmeertalen en bieden direct toegang tot schaalbare cloud rekenkracht.

Nieuwe producten in het Viya ecosysteem zijn onder andere:
• SAS Viya Workbench - een lichtgewicht ontwikkelomgeving die snel opstart en code uitvoert op een cloud-native, efficiënte en veilige manier. SAS Viya Workbench ondersteunt meerdere talen, waardoor gebruikers snel modellen kunnen bouwen in de taal van hun voorkeur - Python, R of SAS. Deze modellen kunnen direct in bedrijfsprocessen worden ingezet.
• SAS Viya Workbench biedt zowel een laagdrempelige manier om kennis te maken met SAS Viya als flexibiliteit in de ontwikkelomgeving. Er zijn plannen om drie clients toe te voegen: Jupyter Notebook, Visual Studio Code en SAS Enterprise Guide. SAS Viya Workbench is momenteel als private preview beschikbaar, de algemene release staat gepland voor begin 2024.
• SAS App Factory - een snelle ontwikkelomgeving voor op maat gemaakte, AI-gedreven applicaties. De setup en integratie van een cloud-native technologie-stack op basis van React, TypeScript en Postgres maakt dat ontwikkelaars zich kunnen concentreren op het bouwen van modellen en het in productie nemen van AI-apps.
• SAS App Factory wordt op dit moment al gebruikt door Cambridge University Hospitals om oplossingen te bouwen die betere resultaten opleveren voor artsen, patiënten en hun families. De algehele release van SAS App Factory is gepland voor 2024.

AI en analytics as a service
Nu nutsbedrijven duurzame bronnen zoals wind- en zonne-energie in hun productportfolio hebben opgenomen, moeten ze het aanbod afstemmen op hun gediversifieerde energieportfolio. SAS Energy Forecasting Cloud - het eerste SAS-product dat gebruikmaakt van SAS App Factory - stelt planners en managers van nutsbedrijven in staat om enorme hoeveelheden data te verzamelen en AI- en analytics-gestuurde modellen te genereren die de piekvraag naar energie beter kunnen voorspellen.

SAS Energy Forecasting Cloud genereert voorspellende inzichten in vraag en aanbod om nutsbedrijven te helpen de stabiliteit van het net te behouden en tegelijkertijd het kostenplaatje te verbeteren.

Flexibel en collaboratief AI-ecosysteem
De uitbreiding van Viya, waaronder de nieuwe SaaS-producten, is erop gericht om de krachtige algoritmen van SAS - die door miljoenen gebruikers worden gewaardeerd om hun nauwkeurigheid, prestaties en schaalbaarheid - overal toe te passen, daar waar de data zich bevindt.

De basis van het ecosysteem is SAS Viya, een AI, analytics en data management platform dat low-, no- en yes-code opties biedt en mensen van alle vaardigheidsniveaus in staat stelt om deel te nemen aan het analytics proces. Ontwikkelaars, data scientists, IT-professionals en business analisten kunnen naadloos samenwerken binnen het SAS Viya ecosysteem en gedurende de gehele AI en analytics levenscyclus intelligente beslissingen nemen.

Partners