In de huidige uitdagende economische omstandigheden is het begrijpelijk dat bedrijven op zoek gaan naar mogelijke kostenbesparingen. Uit een onderzoek van het Institute of Directors in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat veel bedrijven het komende jaar waarschijnlijk minder uitgeven.
Eén gebied dat lijnrecht tegen deze trend ingaat, is de cloud. Uit onderzoek hierover blijkt namelijk dat bijna de helft van de technologie- en businessmanagers hun investeringen in cloudgebaseerde producten en diensten verhoogt. Een derde van hen is van plan hun verouderde bedrijfssoftware en on-premise workloads naar de cloud te migreren.
Datamigratie mag geen bijzaak zijn
Werken in de cloud biedt onmiskenbare voordelen zoals een grotere flexibiliteit, schaalbaarheid en een snellere acceptatie van nieuwe apps. Voordat bedrijven echter de vruchten ervan kunnen plukken, moeten ze al hun relevante data migreren – wat gemakkelijker gezegd dan gedaan is.
Het is risicovol om datamigratie als een bijzaak te beschouwen: het kan een complexe operatie zijn, vooral als de interne IT-infrastructuur op maat gemaakte legacy-systemen bevat. En het maken van een fout kan die migratieprojecten vertragen of zelfs securityrisico's met zich mee kunnen brengen. Hier volgen zeven stappen die bedrijven kunnen helpen om hun data succesvol naar de cloud te migreren, terwijl de integriteit, securitymaatregelen en operationele efficiëntie behouden blijven.
1. Maak een datamigratieplan
Organisaties kunnen het beste starten met een plan voor hun datamigratie, om risico’s die gepaard gaan met dataverlies en securitykwetsbaarheden te voorkomen. Daarin staat centraal dat men kan kiezen uit twee gebruikelijke migratiemethoden. De eerste optie is om lokale en clouddatabases te verbinden met een bidirectioneel synchronisatiemechanisme, waarbij de database pas wordt verwijderd zodra gebruikers toegang hebben tot de cloud en deze nieuwe omgeving hebben getest.
Als alternatief kunnen ze een eenrichtingssynchronisatie uitvoeren van een lokale database naar een cloudgebaseerde database, waardoor gebruikers tijdens het migratieproces alleen toegang hebben tot de lokale versie. Als men dit proces intern wil uitvoeren, wordt aanbevolen om gebruik te maken van de diensten van een cloudmigratie-serviceprovider om de beoogde vaardigheden te verwerven.
2. Begrijp bestaande data
Voordat ze aan de migratie beginnen, hebben bedrijven een goed inzicht nodig in alle beschikbare data. Zonder de scope en context van data nauwkeurig in kaart te brengen, bestaat het risico dat de migratie ineffectief zal zijn. Bedrijven kunnen het zich niet veroorloven deze stap over te slaan, omdat het nalaten hiervan tot codefouten kan leiden, projecten voor het hermodelleren van data kan forceren en kan leiden tot onnodige overdracht van verouderde of dubbele data.
3. Kies een gewenst niveau van cloudintegratie
Er zijn twee veelgebruikte methoden voor data-integratie. De eerste is oppervlakkige integratie, ook wel bekend als de 'lift and shift'-methode, waarbij alle data en applicaties vanuit een on-premises architectuur worden gekopieerd en in de huidige vorm in het cloudplatform worden geplakt.
De tweede is diepe integratie, waarbij databronnen eerst moeten worden losgekoppeld van hun oorspronkelijke besturingssysteem en aanpassingen nodig zijn voordat ze in de cloud-omgeving worden geïntegreerd. Diepe integratie kan in eerste instantie duurder zijn, maar op de lange termijn leidt dit tot voor de cloud geoptimaliseerde databronnen en worden de onderhoudskosten verlaagd.
4. Zorg voor de benodigde kennis
Cloudapplicatiebeheer en clouddatacenters werken volstrekt anders dan lokale en routinematige gevirtualiseerde bronnen. Als bedrijven geen interne expertise hebben, kunnen ze kennislacunes compenseren door experts in te schakelen, of samen te werken met IT-serviceproviders die ervaring hebben met het end-to-end ondersteunen en beheren van zo’n migratieproces. Anderen geven er de voorkeur aan om het eigen personeel bij te scholen om dit proces intern te gaan beheren. Deze opleiding moet uiteraard zijn afgerond voordat de cloudmigratie van start gaat.
5. Beoordeel beschikbare migratietools
Het kiezen van de juiste tools is uiteraard ook belangrijk voor een succesvol en veilig migratieproject. Voor gestructureerde, ongestructureerde en semi-gestructureerde data zijn er verschillende, best passende migratietools. Daarom is het van essentieel belang om vooraf te beoordelen welke tools het meest geschikt zijn voor het soort data dat de organisatie bewaart, zodat teams de optie kunnen selecteren die het meest geschikt is voor de bedrijfsbehoeften.
6. Geef prioriteit aan security en compliance
Security en compliance moeten topprioriteiten zijn tijdens het datamigratieproces. Het is essentieel om de securityrisico's en bedreigingen die gepaard gaan met cloudmigratie te begrijpen, terwijl u de nodige stappen neemt om alle data en applicaties te beschermen. Om deze reden moeten bedrijven ook de securitymaatregelen van hun cloudserviceprovider evalueren en ervoor zorgen dat ze aan de relevante regelgeving voldoen. Organisaties moeten er tevens voor zorgen dat gevoelige data tijdens de migratie wordt beschermd met behulp van encryptie, zowel bij het verplaatsen als de opslag.
7. Stel langetermijnplannen op
Organisaties moeten realistisch zijn en accepteren dat datamigratie slechts het begin van de reis is en niet het einde. Ze moeten klaar zijn om hun cloudomgeving continu te monitoren om problemen snel te identificeren en op te lossen, risico's te beperken door geautomatiseerde back-ups te maken en noodherstel te plannen. Deze maatregelen helpen zowel de operationele kosten te verlagen als de bedrijfscontinuïteit te garanderen.
Benut de voordelen
Bedrijven stappen in hoog tempo over naar de cloud, ongeacht de economische omstandigheden. Voor velen is de drijfveer dat het onpraktisch is om uitstelgedrag te vertonen, vanwege de voordelen die de cloud te bieden heeft, zoals kosteneffectiviteit, flexibiliteit en het vermogen om te innoveren.
Ongeacht of bedrijven de migratie intern uitvoeren, of een beroep doen op externe expertise, het is altijd belangrijk dat zij voor en na het project een strategie ontwikkelen voor hun datamigratie.
Karmega Chandran, Cloud Data Practice bij Hexaware.
7 november (online seminar op 1 middag)Praktische tutorial met Alec Sharp Alec Sharp illustreert de vele manieren waarop conceptmodellen (conceptuele datamodellen) procesverandering en business analyse ondersteunen. En hij behandelt wat elke data-pr...
18 t/m 20 november 2024Praktische workshop met internationaal gerenommeerde spreker Alec Sharp over het modelleren met Entity-Relationship vanuit business perspectief. De workshop wordt ondersteund met praktijkvoorbeelden en duidelijke, herbruikbare ...
De DAMA DMBoK2 beschrijft 11 disciplines van Data Management, waarbij Data Governance centraal staat. De Certified Data Management Professional (CDMP) certificatie biedt een traject voor het inleidende niveau (Associate) tot en met hogere niveaus van...
3 april 2025 (halve dag)Praktische workshop met Alec Sharp [Halve dag] Deze workshop door Alec Sharp introduceert conceptmodellering vanuit een non-technisch perspectief. Alec geeft tips en richtlijnen voor de analist, en verkent datamodellering op c...
10, 11 en 14 april 2025Praktische driedaagse workshop met internationaal gerenommeerde spreker Alec Sharp over herkennen, beschrijven en ontwerpen van business processen. De workshop wordt ondersteund met praktijkvoorbeelden en duidelijke, herbruikba...
Alleen als In-house beschikbaarWorkshop met BPM-specialist Christian Gijsels over business analyse, modelleren en simuleren met de nieuwste release van Sparx Systems' Enterprise Architect, versie 16.Intensieve cursus waarin de belangrijkste basisfunc...
Deel dit bericht