03-10-2023

Oracle kondigt vectordatabase aan voor generatieve AI

Deel dit bericht

Oracle heeft aangekondigd om AI-vectoren toe te voegen aan Oracle Database 23c. De nieuwe set functies heet AI Vector Search en omvat vector indexen, vector datatypes en vector search SQL operatoren.

Oracle 23c biedt ontwikkelaars toegang tot innovatieve Oracle Database functies om de ontwikkeling van applicaties te vereenvoudigen. Deze mogelijkheden worden verder uitgebreid met de introductie van AI Vector Search. Het zal de productiviteit van ontwikkelaars helpen verhogen doordat ze semantische content kunnen opslaan en ophalen, inclusief een verscheidenheid aan datatypes, zoals afbeeldingen, documenten en andere ongestructureerde data.

De introductie van een geïntegreerde vectordatabase voor generatieve AI ondersteunt Retrieval Augmented Generation (RAG), dat zich heeft ontwikkeld tot een generatieve AI-techniek. RAG gebruikt een combinatie van grote taalmodellen (LLM) en bedrijfsdata om reacties in natuurlijke taal te genereren. Een belangrijk voordeel van RAG is dat het een hoge nauwkeurigheid biedt en voorkomt dat privé- of vertrouwelijke gegevens zoals de LLM-trainingsgegevens worden vrijgegeven.

Volgens Juan Loazia, executive vice president Mission-Critical Database Technologies bij Oracle, stelt de toevoeging van AI vector search aan Oracle Database klanten in staat om alle voordelen van AI te benutten zonder dat dit ten koste gaat van de data-integriteit, prestaties of beveiliging. "Het gebruik van Oracle AI Vector Search vereist geen expertise op het gebied van machine learning, waardoor het geschikt is voor beheerders en ontwikkelaars van alle technische niveaus. Zoekopdrachten op een combinatie van zakelijke en semantische gegevens zijn eenvoudiger, sneller en nauwkeuriger als beide soorten gegevens door één database worden beheerd. Door AI Vector Search toe te voegen aan de Oracle Database, stellen we klanten in staat om snel en eenvoudig de voordelen van kunstmatige intelligentie te benutten zonder in te leveren op beveiliging, data-integriteit of prestaties."

Oracle Database tools zoals SL Developer en APEX (Oracle Application Express) zullen worden uitgebreid met generatieve AI-tools om ontwikkelaars in staat te stellen natuurlijke taal te gebruiken om SQL-query's en -applicaties te genereren zonder te hoeven coderen.  Daarnaast zullen ontwikkelaars complete applicaties kunnen genereren door AI Vector Search te combineren met Oracle's bestaande low-code APEX-ontwikkelraamwerk. Oracle APEX is volledig geïntegreerd met Oracle Database en met de introductie van Vector AI search worden de mogelijkheden van Oracle APEX verder uitgebreid.

Partners