20-10-2023

Het SKC, Solvinity en SAS gaan partnership aan voor bestrijden criminele netwerken

Deel dit bericht

SAS en Solvinity kondigen een samenwerking aan met het Strategisch Kenniscentrum Georganiseerde Ondermijnende Criminaliteit (SKC). Het SKC onderzoekt trends en patronen die leiden tot strategische inzichten in de werkwijze van georganiseerde criminaliteit, zowel nationaal als internationaal. Door deze activiteiten in kaart te brengen, kunnen de risico's voor ons land voortijdig worden gesignaleerd. Met deze samenwerking wil het SKC strategische kennis ontwikkelen die de opsporing en preventie van misdaad kan helpen verbeteren. Solvinity verzorgt de hosting en het beheer van de SAS-software op het secure managed platform waarop de dienst wordt aangeboden.

Drugs, zware vuurwapens, liquidaties en miljarden euro’s crimineel geld. De dreiging van deze vormen van ondermijning is niet meer weg te denken uit onze wereld. In Nederland gebeurt al veel op het gebied van het bestrijden van criminaliteit, maar die strijd moet nog beter en slimmer worden aangepakt. Om te begrijpen hoe deze georganiseerde criminaliteit in ons land en over de grens werkt, is meer kennis nodig. Het SKC wil strategische kennis ontwikkelen om die opsporing te helpen verbeteren en aan te passen aan nieuwe werkwijzen van criminele organisaties. De organisatie werkt samen met verschillende criminaliteit bestrijdende organen, zoals de politie, het Openbaar Ministerie, de FIOD, Douane, Belastingdienst en de Koninklijke Marechaussee.

Het SKC wil met de inzet van SAS-technologie diep in deze criminele organisaties doordringen om daarmee beter te voorspellen waar en hoe criminele activiteiten zich manifesteren. Een crimineel weerbericht op strategisch niveau. Dit is te vergelijken met een weerkaart die de weersvoorspellingen geeft, echter zal deze kaart op basis van dreigingsanalyses de ‘criminele weersverwachtingen’ ofwel de dreigingsbeelden tonen.

Real-time interactieve dashboards met SAS Viya
Met behulp van de door SAS aangeboden softwareoplossing SAS Viya zal het SKC real-time interactieve dashboards inzetten voor haar dreigingsanalyses. Hierbij wordt er gebruikgemaakt van data op mondiale schaal. Het SKC kan hiermee ondermijnende activiteiten en risico’s voor Nederland voortijdig signaleren.

SAS Viya biedt het SKC op hoofdlijnen functionaliteit voor:
• Het ontsluiten en voorbewerken van data uit diverse bronnen voor het maken van dashboards en analytische modellen.
• Het bouwen en delen van interactieve dashboards, inclusief de mogelijkheid om interactief en visueel te exploreren in de onderliggende data.
• Het ontwikkelen van statistische en zelflerende modellen voor het verkrijgen van diepere inzichten en het maken van risicoanalyses.

Toekomstige risico’s in kaart brengen
Waar traditionele dashboards vooral statische, historische feiten weergeven, is het met behulp van analytics binnen het SAS Viya platform mogelijk om onderliggende patronen en toekomstige risico’s in kaart te brengen. De beoogde dashboards zijn sterk geografisch georiënteerd en geven de uitwisseling van bijvoorbeeld goederen, mensen en geld tussen landen en continenten weer. Het SKC kan zo afwijkingen in kaart brengen en concrete alerts genereren. De onderliggende technische architectuur van SAS Viya is gebaseerd op Cloud-technologie, waarbij de software draait in Docker-containers, beheerd door Kubernetes. Het SKC zal hiervoor gebruikmaken van de secure managed Azure Cloud-omgeving van Solvinity. “Met een geavanceerd dashboard hebben wij actueel en overzichtelijk de trends en ontwikkelingen in beeld. Dit vertalen we naar zogeheten criminele weerkaarten. Zo kunnen we adequaat inspelen op de ‘weersverwachtingen’ rondom de georganiseerde criminaliteit”, vertelt SKC-directeur Tom Driessen.

“De nieuwe samenwerking tussen het SKC, Solvinity en SAS zal het SKC helpen om proactief, effectief en doelgericht de Nederlandse opsporings- en handhavingsdiensten te informeren en haar waarde als Strategisch Kennis Centrum te vestigen en uit te bouwen”, aldus John Bilstra, Sr. Account Executive ministerie van Justitie en Veiligheid en ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bij SAS.

Tags:

Data, AI, Analytics, Viya, Cloud

Company:

SAS, Solvinity, Overheid

Partners