10-01-2024

Democratisering van data en AI topprioriteit om generatieve AI-doelen te behalen

Deel dit bericht

Onderzoek van MIT Technology Review Insights verkent de mogelijkheden voor de CIO om AI-doelen te behalen. Het onderzoeksrapport, Bringing breakthrough data intelligence to industries, is geproduceerd in samenwerking met Databricks. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat bijna 9 op de 10 organisaties generatieve AI al volop omarmen, maar dat er nog uitdagingen zijn in het beschikbaar maken van data en AI-tooling binnen de bredere organisatie.

Voor het onderzoek zijn wereldwijd 600 CIO’s, CTO’s, CDO’s en andere techleiders bevraagd die werken voor grote publieke en private organisaties in zeven sectoren: retail en consumer goods, gezondheidszorg en biowetenschappen, de maakindustrie, financiële dienstverlening, telecommunicatie, media en entertainment en de publieke sector. Daarnaast zijn er verscheidene diepte-interviews met directieleden afgenomen. Vertegenwoordigd in het onderzoek zijn onder meer AT&T, AXA, Condé Nast, Databricks, Dell Technologies, General Motors, Morgan Stanley, Regeneron Genetic Center, de United States Postal Service en Walmart.

Onderzoeksresultaten
Realtime analytics en veilige data-uitwisseling hebben prioriteit in iedere sector. 64 Procent van de CIO’s wereldwijd vindt het veilig delen van data en AI-assets in realtime en via verschillende platforms “zeer belangrijk”. Leiders in verschillende sectoren zien de potentie om technologie-agnostisch data te delen binnen een branche-ecosysteem ter ondersteuning van AI-modellen en kernactiviteiten, voor nauwkeurigere, relevantere en winstgevendere resultaten. Een nog groter deel (72 procent) gelooft dat de mogelijkheid om data te streamen voor realtime analyses essentieel wordt om klanttevredenheid te verhogen en concurrentievoordeel te behalen. De EMEA-regio loopt wat dit betreft iets achter: slechts 67 procent van de CIO’s is overtuigd dat ze realtime analytics optimaal benutten, vergeleken met 79 procent in Amerika en 73 procent in APJ.

Alle sectoren streven ernaar hun data- en AI-governancemodellen samen te voegen om innovatie te faciliteren. 60 pProcent van de CIO’s zegt dat één geïntegreerd governancemodel voor data en AI “zeer belangrijk” is. Dit impliceert dat veel organisaties worstelen met een ‘gesilo’de’ of gefragmenteerde data-architectuur. In EMEA is slechts 56 procent van de CIO’s het hiermee eens. Hoewel dat verschil momenteel klein is, dreigt de regio op langere termijn achter te raken in de wereldwijde trend van systeemconsolidatie en uniforme governance. Daarom zal elke sector deze uniforme governance moeten realiseren in de context van zijn eigen recordsystemen, datapijplijnen en security- en compliancevereisten.

Sectorspecifieke vereisten bepalen prioriteit en tempo van generatieve AI-gebruik
Optimalisatie van de toeleveringsketen is de meest waardevolle toepassing van generatieve AI in de maakindustrie. Voor de publieke sector is dit realtime data-analyse, voor media en entertainment is het personalisatie en klantervaring, en voor de telecommunicatie is dit kwaliteitscontrole. Generatieve AI zal niet overal op dezelfde manier worden toegepast en elke sector moet hierin zijn eigen weg volgen. Toch zal waardecreatie in elk geval afhangen van de toegang tot data en AI binnen de gehele organisatie.

Het behoud van data- en AI-flexibiliteit door gebruik te maken van multicloud en open source is cruciaal voor het beheren van risico’s en het versnellen van innovatie.
63 procent van de CIO’s vindt multi-cloud op zijn minst “enigszins belangrijk” en 70 procent denkt zo over open source-standaarden en -technologie. Gezien het snel veranderende AI-landschap en de onzekere regelgeving geloven leidinggevenden heilig in de waarde van strategische flexibiliteit.

EMEA loopt voor op de rest van de wereld in de ingebruikname van nieuwe platformen die opkomende technologieën faciliteren.
68 procent van de CIO’s in de EMEA-regio heeft een platform omarmd dat de toepassing van opkomende technologieën mogelijk maakt. Israël staat met 80 procent in de voorhoede, gevolgd door Nederland (73 procent) en Duitsland (70 procent).

“Wereldwijd begrijpen leiders inmiddels dat data en AI de basis moeten vormen voor alle bedrijfsactiviteiten. Dat betekent dat alle medewerkers met behulp van een solide datafundament beschikking moeten krijgen over betrouwbare data, zodat iedereen AI-inzichten en -resultaten kan genereren”, zegt Samuel Bonamigo, SVP en GM in EMEA bij Databricks. “Investeringen in een infrastructuur met open formats en een robuust governancemodel worden dan ook een kritieke succesfactor voor organisaties in iedere branche.”

Partners