29-01-2024

Fujitsu en TU Delft richten quantumlab op

Deel dit bericht

Fujitsu en de Technische Universiteit Delft richten Fujitsu Advanced Computing Lab Delft, aan de Technische Universiteit Delft, op. De samenwerking is volledig gewijd aan de ontwikkeling van quantumcomputingtechnologieën en is onderdeel van het Fujitsu Small Research Lab-initiatief. Met dit initiatief doen Fujitsu-onderzoekers samen met toonaangevende wereldwijde universiteiten onderzoek met topwetenschappers in hun vakgebied, waaronder professoren en de volgende generatie vernieuwers.

Het Advanced Computing Lab wordt opgezet bij het toonaangevende quantumtechnologie-onderzoeksinstituut QuTech, een samenwerking tussen de Technische Universiteit Delft en de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO), en heeft als doel het versnellen van de R&D van diamant-spin-quantumcomputing, een technologie waar Fujitsu en QuTech sinds oktober 2020 al gezamenlijk onderzoek naar doen. De twee partners zullen de ontwikkeling van quantumtoepassingen bevorderen en streven naar het realiseren van innovatieve vloeistofsimulatietechnologieën die quantumcomputing toepassen op het gebied van computationele vloeistofdynamicaberekening, waar grootschalige en complexe berekeningen een voortdurende uitdaging vormen.

Diamant-spin quantumtechnologie
Als onderdeel van het versterken van de samenwerking met toonaangevende onderzoeksinstellingen via wereldwijde open innovatie, voert Fujitsu basisonderzoek en ontwikkeling uit naar quantumcomputers met behulp van op diamant gebaseerde spin qubits in samenwerking met de Technische Universiteit Delft.

Tot op heden hebben de twee partners R&D uitgevoerd naar quantumcomputers met diamant-spin qubits, met als doel het creëren van een blauwdruk voor toekomstige modulaire quantumcomputers die kunnen opschalen naar meer dan 1.000 qubits. Om praktische quantumcomputing werkelijkheid te maken, voeren Fujitsu en de Technische Universiteit Delft onderzoek uit naar bijbehorende technologielagen, van het apparaat niveau tot controlesystemen, architectuur en algoritmen. Als gevolg daarvan realiseerden de twee partners de eerste fouttolerante werking van spin qubits in een diamantkwantumprocessor met behulp van de methode van het diamant NV-centrum.

Fujitsu en de Technische Universiteit Delft werken verder aan het verbeteren van de prestaties van qubits door het vormen van SnV-centra, die steeds meer aandacht krijgen als high-performance diamanten spins, in optische golfgeleiders en door optische koppeling te bevestigen met behulp van respons op het niveau van enkelvoudige fotonen als de eerste demonstratie.

De twee partners richtten het Fujitsu Advanced Computing Lab Delft op, voor het verder versterken van hun samenwerkings- en onderzoeksraamwerk, voor het verbeteren van de ontwikkeling van geavanceerde computertechnologieën op basis van quantumtechnologieën. In de toekomst willen Fujitsu en de Technische Universiteit Delft de nieuwe locatie positioneren als een toonaangevend industrie-academisch onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Japan en Nederland, en zich richten op het bevorderen van verdere samenwerking, inclusief de ontwikkeling van talent dat focust op het vinden van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken met behulp van geavanceerde computertechnologieën.

Partners