28-03-2024

Google Cloud introduceert generatieve AI voor gezondheidszorg

Deel dit bericht

Google Cloud heeft tijdens HIMSS24 verschillende oplossingen aangekondigd voor organisaties in de gezondheidszorg en life sciences. De nieuwe oplossingen helpen bij het mogelijk maken van interoperabiliteit, het bouwen van een sterke data-infrastructuur en het implementeren van generatieve AI-tools om patiëntenresultaten te verbeteren. Updates voor Vertex AI Search, Healthcare Data Engine en MedLM maken Google-innovaties beschikbaar voor cloudklanten en verbeteren de patiëntenzorg.

Healthcare Data Engine zal uitbreiden buiten Noord-Amerika en wereldwijd worden uitgerold naar de meeste cloudregio's in Europa, waaronder Nederland, en in de Azië-Pacific.

Vertex AI Search: slimmer zoeken naar data uit de gezondheidszorg
Met Vertex AI Search for Healthcare van Google Cloud kunnen developers betere ondersteunende technologie bouwen voor medewerkers in de gezondheidszorg, waaronder artsen, om de administratieve last te verlichten. Het biedt medisch georiënteerde AI-zoekopdrachten voor diverse gegevenstypen, waaronder FHIR-gegevens en klinische notities, geïntegreerd met MedLM, Healthcare Data Engine (HDE) en Cloud Healthcare FHIR API's. Dit vereenvoudigt de ontwikkeling van data-analyse en AI-oplossingen voor organisaties in de gezondheidszorg en life sciences die nodig zijn voor de toekomstige gezondheidssystemen.

De belangrijkste functies van Vertex AI Search for Healthcare zijn onder andere:
Relevantere informatie binnen handbereik
Met medisch afgestemd zoeken doorzoek je elektronische gezondheidsdossiers (EHR's), ingeleverde documenten en andere klinische gegevens om de meest relevante informatie voor clinici en andere betrokkenen te presenteren. Zo hoef je niet eindeloos te scrollen door notities of te wisselen tussen verschillende schermen.
Eenvoudig te integreren in de workflow
Ontwikkelaars van zorgapplicaties kunnen medisch afgestemd zoeken naadloos integreren in de workflowtools van clinici via configureerbare cloud-API's. Dit bespaart tijd en verbetert de efficiëntie van de zorgverlening.
Stel vragen en krijg beargumenteerde antwoorden
Medisch afgestemd zoeken beantwoordt vragen van de zorgverlener met behulp van geavanceerde taalmodellen. Vraag bijvoorbeeld "Heeft de patiënt een voorgeschiedenis van kanker?" en krijg een antwoord dat gebaseerd is op de medische terminologie, de nuances van taal in medische aantekeningen en de specifieke datapunten in het dossier van de patiënt.
Transparantie en betrouwbaarheid
De resultaten van medisch afgestemd zoeken zijn gebaseerd op de echte gegevens van een zorginstelling. Vertex AI Search for Healthcare verwijst zelfs naar de specifieke datapunten die de antwoorden hebben gegenereerd. Zo is de herkomst van informatie te controleren om te trouwen dat de antwoorden kloppen.
Dataplatform-integratie
Gen AI- en zoektoepassingen vereisen kwaliteitsdata. HDE biedt geautomatiseerde tooling en componenten om snel en eenvoudig een geünificeerd patiëntendata-platform van hoge kwaliteit te bouwen. De out-of-the-box integratie van Vertex AI Search met HDE maakt zoek- en samenvattings use cases mogelijk zonder dat maatwerkintegratie nodig is.
Dieper medisch inzicht door krachtige combinaties
MedLM-tools zijn experts in complexe medische onderwerpen, terwijl Vertex AI Search for Healthcare medisch afgestemde zoekmogelijkheden biedt die gebaseerd zijn op het patiëntendossier. Door deze tools te combineren, kunnen zorginstellingen de meest relevante antwoorden op complexe medische vragen vinden, zowel vanuit MedLM als binnen het medisch dossier van de patiënt. Geselecteerde klanten krijgen alvast vroegtijdige toegang tot de integratie van Vertex AI Search for Healthcare en Life Science met MedLM.

MedLM en meer: innovaties van Google Research komen naar Google Cloud-klanten
Tot slot zal MedLM, een reeks foundation-modellen die zijn afgestemd voor gebruik in de gezondheidszorg, twee nieuwe mogelijkheden toevoegen voor Google Cloud-klanten om te verkennen en te testen.
• Ten eerste kan MedLM voor Chest X-ray helpen bij de classificatie van röntgen foto’s van de borst, voor operationele, screening- en diagnostische toepassingen. Het is een op het domein gespecialiseerd model, gelanceerd als API die borst-röntgenbeelden omzet in gestructureerde, numerieke representaties, geschikt voor machine learning. App-developers en datawetenschappers kunnen die numerieke representaties vervolgens gebruiken samen met ground truth-labels om een eenvoudig classificatiemodel te trainen in Vertex AI.
• De tweede nieuwe mogelijkheid is een taakspecifieke API genaamd Condition Summary, die een chronologische lijst van patiëntvoorwaarden kan verstrekken, samen met door AI gegenereerde samenvattingen van elke aandoening, met citaten uit originele tekst.

In de komende maanden is Google Cloud van plan om extra functionaliteiten toe te voegen aan de MedLM-suite om nog meer mogelijkheden te bieden.

De klanten van Google Cloud behouden controle over hun gegevens. In zorginstellingen wordt toegang tot en gebruik van patiëntgegevens beschermd door de implementatie van de betrouwbare infrastructuur en veilige gegevensopslag van Google Cloud die voldoen aan de HIPAA-naleving, samen met de beveiligings- en privacycontroles en -processen van elke klant.

Partners