12-07-2024

SAS: China koploper in GenAI-gebruik, VS voorop in volledige implementatie

Deel dit bericht

Uit een recent wereldwijd onderzoek dat SAS samen met Coleman Parkes Research Ltd. heeft uitgevoerd, blijkt dat China vooroploopt in het gebruik van generatieve AI (GenAI) op de werkvloer. Besluitvormers in China melden dat 83 procent van hun organisaties de technologie gebruikt. Dat is meer dan in het Verenigd Koninkrijk (70 procent), de Verenigde Staten (65 procent) en de Benelux (34 procent). Maar organisaties in de Verenigde Staten lopen met 24 procent voorop als het gaat om maturiteit en volledige implementatie van GenAI-technologieën, vergeleken met 19 procent in China, 11 procent in het Verenigd Koninkrijk, en slechts 6 procent in de Benelux.

De wereldwijde economische impact van AI en GenAI is enorm. In een rapport uit 2023 schat McKinsey dat GenAI jaarlijks tussen de 2,6 biljoen dollar en 4,4 biljoen dollar aan de economie zou kunnen toevoegen, wat vergelijkbaar is met het hele BBP van het Verenigd Koninkrijk in 2021. Hierdoor zou de totale impact van AI met 15 procent tot 40 procent toenemen. Gezien deze economische implicaties benaderden SAS en Coleman Parkes 1.600 besluitvormers in belangrijke wereldwijde markten om te onderzoeken hoever zij staan met het gebruik en de implementatie van GenAI.

Wereldwijde regio’s boeken vooruitgang met GenAI
De wereldwijde onderzoeksresultaten laten zien dat de verschillende regio’s van start gaan met de invoering van GenAI, maar in een verschillend tempo. Daarbij loopt de Benelux-regio ver achter op de grootmachten.
Véronique Van Vlasselaer, Analytics en AI lead bij SAS: "De Benelux moet met een grote inhaalmanoeuvre grootmachten zoals China en de VS bijbenen op het vlak van GenAI. Gelukkig zien we dat Benelux-organisaties de voordelen inzien van GenAI en van plan zijn om hier binnen een tot twee jaar in te investeren. De Benelux hanteert een voorzichtigere aanpak, waarbij governance en compliance van het begin wordt meegenomen in de implementatie en processen. Dat geeft ons zonder twijfel voordelen op lange termijn, maar we mogen zeker niet te lang aarzelen om GenAI te omarmen. Deze technologische vooruitgang zal ongekende productiviteitswinsten en competitieve voordelen geven op wereldschaal. Hoe sneller we schakelen, hoe groter het voordeel. Het ontwikkelen van een vooruitstrevende en doordachte strategie en investeren in technologie die integratie, governance en uitlegbaarheid van grote taalmodellen mogelijk maakt, zijn cruciale stappen die onmisbaar zijn voor de toekomst."

Noord-Amerika staat als regio bovenaan de lijst met 20 procent van de organisaties die gebruikmaken van GenAI en dit volledig geïntegreerd hebben in hun bedrijfsprocessen. APAC (10 procent) en LATAM (8 procent) volgen als tweede en derde, gevolgd door Noord-, Zuidwest- en Oost-Europa met 7 procent. In de Benelux is dat nog minder, daar gaat het om 6 procent.

Waar de regio’s nog achterlopen met het daadwerkelijk gebruik van GenAI, wordt er wel al veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van beleid voor het gebruik van GenAI. Zo geeft 71 procent van de APAC-respondenten aan GenAI-beleid te hebben geïmplementeerd, gevolgd door Noord-Amerika (63 procent), Zuidwest- en Oost-Europa (60 procent), Noord-Europa (58 procent) en LATAM (52 procent). In de Benelux gaat het om iets meer dan de helft (52 procent).

Van de respondenten die van plan zijn om het komende boekjaar in GenAI te investeren, geeft 94 procent van de APAC-respondenten aan dat zij daar een specifiek budget voor hebben. In Noord-, Zuidwest- en Oost-Europa gaat het om 91 procent, in Noord-Amerika om 89 procent en in de LATAM-regio om 84 procent. Hoewel de Benelux achterblijft in de implementatie en het beleid, geldt dat niet voor het toewijzen van een specifiek budget. Maar liefst 92 procent van de Benelux respondenten die van plan zijn om in GenAI te investeren, hebben hiervoor ook budget voorzien.

unnamed.png

Verschillende sectoren en bedrijfsonderdelen omarmen GenAI in verschillend tempo

De integratie van GenAI in bedrijfsprocessen - van het opstellen van profielen in marketing tot het nauwkeurig behandelen van schadeclaims - biedt ongeëvenaarde mogelijkheden voor efficiëntie, personalisatie en strategische toekomstplanning. Het omarmen van deze technologie is essentieel om voorop te blijven lopen in de zeer onzekere en onvoorspelbare concurrerende markt.

Als we naar de verschillende sectoren kijken, zien we dat het bankwezen (17 procent), de telecomsector (15 procent) en het verzekeringswezen (11 procent) vooroplopen bij de integratie van GenAI in hun dagelijkse bedrijfsvoering. Energie- en nutsvoorzieningen zijn hier het minst mee bezig (6 procent).
De afdelingen die GenAI het meest gebruiken of van plan zijn om GenAI te gaan gebruiken zijn: de verkoopafdeling (86 procent), marketingafdeling (85 procent) en IT (81 procent).

Early adopters vinden tal van obstakels
De belangrijkste uitdaging voor organisaties bij het gebruik en de implementatie van GenAI is het ontbreken van een duidelijke strategie. Slechts 9 procent van de respondenten geeft aan dat ze zeer goed op de hoogte zijn van de invoeringsstrategie van GenAI binnen hun organisatie. In de Benelux is dat zelfs nog lager, slechts 4 procent. Van de organisaties die GenAI volledig hebben geïmplementeerd, zegt slechts 25 procent van de respondenten zeer goed op de hoogte te zijn van de GenAI-adoptiestrategie van hun organisatie.

Opvallend is dat 9 van de 10 senior technologiebeslissers toegeven dat ze GenAI en het potentieel ervan op de bedrijfsprocessen niet volledig begrijpen. Van de leidinggevenden die de AI-adoptiestrategie van hun organisatie goed begrijpen, lopen CIO’s met 45 procent voorop. Maar slechts 36 procent van de Chief Technology Officers (CTO's) geeft aan volledig op de hoogte te zijn. Ondanks dit verschil in inzicht hebben de meeste organisaties (75 procent) budgetten gereserveerd om het komende boekjaar te investeren in GenAI.

Andere uitdagingen waar organisaties wereldwijd voor staan zijn onder andere het gebrek aan data en voorbereiding op de komende AI-regelgeving. Zo realiseren organisaties zich dat ze onvoldoende data hebben om grote taalmodellen (LLMs) nauwkeurig af te stemmen en dat ze niet over de juiste tools beschikken om AI succesvol te implementeren. IT-leiders van organisaties maken zich daarbij vooral zorgen over dataprivacy (76 procent) en databeveiliging (75 procent). Daarnaast geef slechts een tiende van de organisaties aan dat ze volledig zijn voorbereid op de komende AI-regelgeving en een nog magere 5 procent heeft een betrouwbaar systeem om bias- en privacyrisico’s in LLM's te meten.

Hoewel er obstakels zijn, heeft een aantal early adopters al belangrijke voordelen behaald: 89 procent meldt een verbeterde ervaring en tevredenheid van medewerkers, 82 procent zegt operationele kosten te besparen en 82 procent geeft aan dat de klantretentie hoger is.

Lees meer in het volledige onderzoeksrapport en het interactieve datadashboard.

Partners