16-12-2015

Centric winnaar Open Data Battle van Rijkswaterstaat en KNMI

Deel dit bericht

Op woensdag 9 december vond in het Pakhuis de Zwijger in Amsterdam de finale plaats van de Open Data Battle 2015. Een wedstrijd, in het leven geroepen door Rijkswaterstaat en het KNMI, om in vier weken een applicatie (voor web en/of smartphone) te bouwen op basis van hun open data over wegen, water en weer. Centric won met de app Hier wil ik wonen – een app die je mogelijke nieuwe woonplaats scant –  en ging daarmee met de eerste prijs naar huis.

Rijkswaterstaat en het KNMI verzamelen iedere seconde van iedere dag nuttige informatie. Veel van deze data zijn openbaar toegankelijk en kunnen dus door iedereen gebruikt worden. Om dit te stimuleren, is de Open Data Battle opgezet. In deze wedstrijd gingen elf teams – onder begeleiding van experts van het KNMI en Rijkswaterstaat – op zoek naar apps en ideeën die niet alleen innovatief en creatief zijn, maar ook maatschappelijke meerwaarde bieden.
Met de winnende app van Centric is het mogelijk om onder andere de veiligheid, bereikbaarheid en betaalbaarheid van een potentiële woonplaats te checken. Zo weet je precies of je er ook echt op vooruitgaat als je een nieuw huis koopt.

De jury roemde de duidelijkheid en toegankelijkheid van Hier wil ik wonen. Volgens hen is het direct duidelijk hoe de app werkt en wat de app kan. “Een groot pluspunt is dat de open data persoonlijk relevant worden gemaakt. Omdat de app af is en goed werkt, is deze in principe – na wat finetuning – helemaal klaar voor gebruik. Een terechte winnaar dus!”

Partners