18-01-2016

Onderzoek sourcingbedrijf FastFlex: Application developers populairste IT-zelfstandigen

Deel dit bericht

Application developers zijn de meest populaire groep zelfstandigen in de externe IT-schil. Ten opzichte van voorgaande jaren is het aandeel van deze zelfstandige professionals (zp’ers) binnen het IT-domein gestegen naar bijna een kwart (23%). Cloud blijft een hot topic voor veel organisaties en application developers zijn nodig om bedrijfsapplicaties cloud-proof te maken. Dit blijkt uit onderzoek van sourcing partner FastFlex, in samenwerking met onderzoeksbureau METRI, onder 25 organisaties uit de top 100 meest inhurende bedrijven in Nederland. De populariteit van application developers is ook terug te zien in de tariefhoogte. Het tarief van deze zp’ers steeg met 17 procent.

Andere populaire zp-functies zijn consultants en security analisten. Ook daar is een verband te zien tussen populariteit en tarief. Zo steeg het tarief van security analisten met 14 procent, terwijl BI-consultants hun tarieven met 10 procent konden verhogen. Het onderzoek laat niet alleen grote stijgers zien, ook de minder gewilde zelfstandige IT’ers zijn in kaart gebracht. Zo zijn infrastructuurspecialisten in populariteit gedaald. Waar zij voorgaande jaren nog in de top drie meest populaire functies stonden, zijn zij daar dit jaar niet meer in terug te vinden. Grootste dalers in tarief zijn projectleiders (-17%), supportmedewerkers (-13%) en databasebeheerders (-11%).

Het onderscheid in junior-, medior- en seniorfuncties blijft net als voorgaande jaren steeds verder vervagen. De gemiddelde bandbreedte in de tarieven is sterk verkleind en met name de verschillen tussen junior- en seniorfuncties werden sterk teruggedrongen. Het verschil tussen tariefhoogte van zelfstandige juniors en seniors is teruggebracht naar anderhalf keer zo hoog. Deze ontwikkeling lijkt het gevolg te zijn van een groeiende bewustwording omtrent de tariefhoogtes. Inkoopprofessionals blijven kritisch kijken naar tarieven van zelfstandige IT’ers en ook de business denkt beter na over waar zij bij inhuur exact behoefte aan hebben.

Niels Huismans, Business Developer bij FastFlex: “Cloud en security waren vorig jaar belangrijke thema’s en dit is ook terug te zien in de populariteit en tariefhoogtes van zelfstandige IT’ers. Met name security specialisten laten een grote groei zien. Het toenemende aantal hacks, DDoS-aanvallen en security breaches lijkt hier ook debet aan te zijn. Een groeiend deel van de externe IT-schil wordt gebruikt voor het invullen van deze externe security specialisten. De mate waarin de IT-schil extern inhuurt groeit en de toegang tot expertise wordt cruciaal voor het succes van IT binnen organisaties. Zo wordt er momenteel bijvoorbeeld door veel organisaties nog onvoldoende geïnvesteerd in het eigen netwerk van zp’ers, waardoor toegang tot de juiste professional lastig is en nog lastiger gaat worden in de toekomst. Aan HR en inkoop de taak om processen te stroomlijnen en het zp-netwerk van de business optimaal te benutten. Hier valt nog veel te winnen.”

Meer informatie: www.fastflex.nl

Partners