20-04-2016

Atos lanceert met Bull sequana eerste exascale-supercomputer

Deel dit bericht

Thierry Breton, CEO en bestuursvoorzitter van Atos, lanceert Bull sequana, de eerste exascale-supercomputer die zo’n 1.000 keer beter presteert dan bestaande Petaflop-systemen. Deze supercomputer brengt de rekenkracht tot een ongekend hoog niveau en zal in 2020 het exascale-niveau bereiken waardoor men in staat is een miljard miljard handelingen per seconde te verrichten.

In vergelijking met gangbare systemen is Bull sequana tien keer zo energie-efficiënt en tien keer zo compact. Dit stelt organisaties in staat hun duurzame doelstellingen te realiseren en de beschikbare ruimte volop te benutten.
Volgens Thierry Breton is Atos op dit moment één van de drie of vier wereldwijde spelers - waarvan de enige in Europa - die over de expertise en know-how beschikken om supercomputers te kunnen bouwen. “Dat is iets om trots op te zijn en dit stelt onze klanten bovendien in staat om hun voorsprong op de concurrentie te vergroten. Met de buitengewone rekenkracht van Bull sequana kunnen bedrijven nu op een meer efficiënte manier de waarde van data op een dagelijkse basis maximaliseren. Tegen 2020 zal Bull sequana het exaflops-niveau bereiken en in staat zijn een miljard miljard handelingen per seconde te verrichten”, aldus Thierry Breton.

Hoge rekenkracht
Industriële toepassingen als real-time security, gepersonaliseerde medicatie, of meteorologie vereisen een uitzonderlijk niveau van dataverwerking en de nieuwe generatie sequana supercomputers staat aan de nieuwe basis van deze diensten. Dankzij de uiterst hoge rekenkracht zijn meteorologische diensten bijvoorbeeld in staat om extreem nauwkeurige weersvoorspellingen te doen, zoals het voorspellen van nevel, mist en storm in de omgeving van luchthavens.

Open architectuur
Bull sequana wordt op dit moment geïmplementeerd door de Franse Commissie voor Alternatieve Energie en Kernenergy (CEA). Het zal in de komende jaren worden geïntegreerd met de meest geavanceerde technologieën en tegelijkertijd worden afgestemd op bestaande ontwikkelstandaarden. De open architectuur is ontworpen op basis van toonaangevende industriële standaarden voor hardware en software, zodat klanten hun investeringen kunnen terugverdienen en substantiële kostenbesparingen kunnen realiseren.
Hoewel supercomputers met een extreme hoge rekenkracht primair worden ontworpen voor belangrijke onderzoeksinstellingen, is Bull sequana ook geschikt voor implementatie door kleinere organisaties. Dit komt door het uiterst compacte ontwerp in combinatie met haar eenvoudig te implementeren geïntegreerde componenten en haar buitengewone betrouwbaarheid.

Expertise
De Bull sequana supercomputer is gebouwd in de Franse fabriek van Atos in Angers en gebaseerd op de internationaal erkende expertise van de technici en ingenieurs van Atos. Zij hebben hierbij nauw samengewerkt met partners in Europa en andere delen van de wereld. De ontwikkeling van de supercomputer is ondersteund door de zeer waardevolle ervaringen die zijn verkregen door samen te werken met belangrijke opdrachtgevers, zoals de CEA, het Franse High Performance Computing Equipment Agency (GENCI) en langjarige technologische partners als Intel.
Talrijke instituties en bedrijven in alle delen van de wereld maken gebruik van Bull supercomputers om onderzoek en innovatie in een stroomversnelling te brengen en hun competitief vermogen te vergroten. In Nederland maakt SURFsara gebruik van een Bull supercomputer voor wetenschappelijk onderzoek.

Meer informatie: Atos

Tags:

Computing

Company:

Atos

Partners