25-04-2016

Sogeti lanceert testaanpak voor het Internet of Things

Deel dit bericht

Sogeti lanceert een testaanpak voor Internet of Things (IoT) oplossingen waarbij sprake is van een veel bredere en complexere omvang dan traditioneel software testen. De IT-dienstverlener breidt haar leidende marktstandaarden zoals TMap Next en TMap HD (Human Development) uit met IoTMap.

De nieuwe testmethode voor Internet of Things toepassingen omvat vijf stappen die beschreven zijn in een IoTMap testing boek. De vijf stappen zijn het testen van de verschillende IoT-lagen, het combineren van testexpertises, de selectie van de juiste IoT testomgeving, het vaststellen van de te testen kwaliteitseisen en het bepalen van bouwstenen die nodig zijn voor de meest effectieve teststrategie bij het verbinden van dingen en mensen aan het internet.

Slimme sensor
Bij het Internet of Things wordt het object voorzien van een slimme internetsensor die informatie verzamelt. Deze data worden opgeslagen op een apparaat, in een database of als cloudoplossing. Om te zorgen dat het met internet uitgeruste 'ding' of persoon verbinding maakt met de dataopslag, wordt een beroep gedaan op een WiFi-netwerk, Bluetooth of andere netwerkverbinding. Vervolgens worden gegevens geanalyseerd en ontsloten via een website, mobiele app of bijvoorbeeld een touchscreen op het ‘ding’. Deze vier ‘Connect-Think-Talk-Act’ lagen moeten zowel stand-alone als in zijn geheel getest worden volgens de nieuwe IoTMap testaanpak.

Diversiteit
Volgens Senior Consultant High Tech Tom van de Ven bij Sogeti en een van de auteurs van het IoT testing boek, hebben IoT-toepassingen een veel bredere en complexere testomvang anders dan in een traditionele omgeving van softwareontwikkeling en testing. ”Dat vraagt om een diversiteit aan expertises. Tegelijkertijd is in een IoT-omgeving meer dan ooit de uitdaging scherp te bepalen wat al of niet getest moet worden. Het risico is dat er onnodig veel wordt getest en overlap ontstaat met de inzet van zoveel verschillende testexpertises. Daarom is intensieve samenwerking en actieve betrokkenheid van eindgebruikers vanaf het begin van de ontwikkeling van de IoT-oplossing van cruciaal belang.”

Stappen
Het testen van de verschillende onderdelen van een IoT-oplossing vraagt om het combineren van de juiste testexpertises. Zo is het testen van een mobiele app iets anders dan het testen van benodigde datavarianten of veiligheidsstandaarden. Bij de derde stap wordt bepaald wat de juiste testomgeving moet zijn. Een IoT-oplossing wordt in veel meer verschillende omgevingen gebruikt dan bijvoorbeeld een traditionele ERP-applicatie. Tijdens stap vier wordt vastgesteld welke eigenschappen van de oplossing getest moeten worden. Zoals de mate van compatibiliteit, betrouwbaarheid en gebruikersvriendelijkheid. Bij het bepalen van de bouwstenen in de laatste fase wordt bijvoorbeeld vastgesteld welk deel van de IoT-oplossing volledig geautomatiseerd getest wordt en waar al dan niet crowdtesting of andere testhulpmiddelen worden ingezet.

Het nieuwe boek van Jaap Bloem, Tom van de Ven en Jean-Pascal Duniau met de titel ‘IoTMap: testing in an IoT environment’ besteedt verder speciale aandacht aan snelle teststrategieën en het testen in een omgeving van fysieke systemen. Het boek is beschikbaar in het Engels.

Company:

Sogeti

Partners