06-09-2016

IBM Research opent onderzoekslab in Zuid-Afrika

Deel dit bericht

IBM heeft in Johannesburg een nieuw IBM Research lab geopend, het tweede op het Afrikaanse continent. Zuid-Afrikaanse onderzoekers met achtergronden in onder meer computerwetenschappen, wiskunde, robotica en genetica krijgen hier toegang tot de meest geavanceerde technologieën om oplossingen helpen te vinden voor lokale en regionale uitdagingen.

IBM Research Zuid-Afrika zal de focus aanvankelijk op drie onderwerpen leggen, namelijk op de gezondheidszorg, astronomie en de ontwikkeling van slimmere steden.

  • Gezondheidszorg - Wetenschappers van IBM zullen in het kader van de End Tuberculosis Strategy van de WHO draagbare sensoren ontwikkelen, die de verspreiding kunnen traceren van zeer besmettelijke infectieziektes zoals tuberculose. In een proof of concept studie hebben IBM wetenschappers ontdekt dat er een moleculair verband bestaat tussen kankerveroorzakende genen en genen die verband houden met uitzaaiingen. Met behulp van anonieme, ongestructureerde gegevens van de National Cancer Registry in Zuid-Afrika en een team wetenschappers van de Universiteit van Witwatersrand Medical School, worden cognitieve algoritmes ontwikkeld om conclusies uit de data over kanker te automatiseren. De tijdsduur om dergelijke rapporten op te kunnen leveren wordt hiermee van vijf jaar gereduceerd naar real-time.
  • Astronomie - IBM Research zal in gaan spelen op de bouw van de Square Kilometer Array (SKA) – ’s werelds grootste radiotelescoop - in Zuid-Afrika en Australië.Tussen de enorme hoeveelheden data die door radiotelescopen geproduceerd worden, zit erg veel ruis. Met ‘big data mining’ en cognitieve technologie kunnen datapatronen van ruis onderscheiden worden.
  • Slimmere steden - Luchtvervuiling en infrastructuur zijn een aanzienlijk probleem in de grote steden van Zuid-Afrika. Zowel Pretoria als Johannesburg behoren wereldwijd tot de top-25 steden waar de verkeerscongestie het grootst is. IBM’s cognitieve modellen kunnen via anonieme, real-time gps-gegevens helpen om verkeersregelaars op de juiste plekken in te zetten. Tevens zullen onder meer de hoeveelheid ozon en de luchtkwaliteit voorspeld kunnen worden.

De komst van IBM Research stelt Zuid-Afrikaanse wetenschappers in staat met onder meer cognitieve technologie en  nieuwe patronen en correlaties te ontdekken in grote hoeveelheden data, die in andere gevallen eenvoudig over het hoofd zouden worden gezien. De nieuwe onderzoeksfaciliteit zal bovendien een stimulans geven aan de opkomende Zuid-Afrikaanse tech-industrie en meehelpen aan het opschalen van lokale startups.

Company:

IBM

Partners