16-10-2016

Techdays 2016: focus richting data en analytics

Deel dit bericht

Op 4 en 5 oktober vond TechDays 2016 in de RAI in Amsterdam plaats. TechDays is het grootste evenement voor Nederlandse Microsoft- en open source developers, DevOps-specialisten en data-engineers.

Er komen duizenden IT’ers op TechDays af, vooral om kennis op te doen en niet voor grote product announcements, die vinden meestal plaats op conferenties als Build, Ignite of PASS Summit. Na de opening keynote, die dit jaar gehouden werd door Corey Sanders (@CoreySandersWA, mede bekend van Tuesday With Corey #AzureTWC), gaat het programma vol van start met een veelheid aan sessies. De sessies duren 45 minuten en overlappen elkaar gedeeltelijk, waardoor het een heel gepuzzel is je eigen spoorboekje te maken. Natuurlijk is er ook volop gelegenheid tot netwerken en zijn er talrijke stands van product- en dienstenleveranciers waarmee IT’er kennis kunnen maken.

Verbreding
Waar TechDays voorgaande jaren meer gericht was op .NET-ontwikkelaars, is de inhoud inmiddels veel breder en omvat deze ook onderwerpen als cloud, open source en ook data. Zo waren er meerdere sessies over Power BI (waaronder Kasper de Jonge met een sessie over Power BI Embedded), Apache Spark, NoSQL, Machine Learning, R en Data Science. Meer traditionele datawarehouse- en BI-onderwerpen ontbraken. De datagerelateerde onderwerpen trokken veel publiek en werden met interesse ontvangen. Goed om te zien dat er meer mensen zijn die de focus verbreden richting de mogelijkheden van data en analytics!

Cortana
Info Support leverde dit jaar maar liefst acht sprekers en verzorgde negen sessies, waarvan vier datagerelateerd: Willem Meints verzorgde twee sessies over Spark, Niels Naglé en Hylke Peek bespraken de NoSQL-mogelijkheden in Azure en Hans Geurtsen nam de Cortana Intelligence Suite door.
De Cortana Intelligence Suite is een verzameling Azure services waarmee je dataoplossingen kunt bouwen die het traditionele rapporteren op historische data ver voorbij gaan. In de suite vind je alle services die je nodig hebt om een intelligente (big) data oplossing te maken. De website start.cortanaintelligence.com helpt je snel op weg met handige templates. Hans nam het publiek mee door de Cortana Intelligence suite in een uitgebreide demo, waarin onder andere Stream Analytics, Machine Learning, het Bot Framework en LUIS werden toegepast. LUIS staat voor Language Understanding Intelligent Service en is één van de vele cognitieve services in Cortana.

Polyglot Persistence
Niels en Hylke namen het publiek in hun sessie mee door de verschillende varianten van NoSQL-technologieën. Ze behandelden de NoSQL data stores Key Value, Document, Column Family en Graph. Bij iedere variant werden kenmerken, potentiële use cases en Azure-implementaties toegelicht. Als afsluiter gingen ze in op de beweging naar en noodzaak van ‘Polyglot Persistence’. Dit houdt in dat we niet meer kiezen voor één type data store maar dat er per ‘datavraagstuk’ gekeken moet worden welke data store hierbij het beste past.

Channel 9
Mocht je zelf niet bij TechDays 2016 zijn geweest, dan is het goede nieuws dat je niet alleen de genoemde, maar álle TechDays presentaties terug kunt kijken op Channel 9. Channel 9 werkt hard aan het beschikbaar stellen van alle sessies. De presentaties zijn hier te vinden: https://channel9.msdn.com/Events/TechDays/Techdays-2016-The-Netherlands

Niels Naglé en Hans Geurtsen.
Beiden zijn respectievelijk als Data Solutions BI Consultant en Data Solutions Architect werkzaam bij Info Support.

Partners