07-11-2016 Door: Bas Peeters

Azure voor ontwikkelaars: praktische tips

Deel dit bericht

Onlangs vond binnen Centric een presentatie plaats over ervaringen met Azure. Het was een interessante avond met aansprekende praktijkcases, waarvan ontwikkelaars kunnen leren.

Door een on-premise applicatie te verplaatsen naar een VM in de cloud wordt het geen cloudapplicatie. De reden? On-premise applicaties zijn vaak niet ontworpen vanuit de cloudgedachte. Oftewel je profiteert niet van de voordelen die je met een echte cloudapplicatie hebt, zoals gemakkelijk schalen en efficiënt omgaan met resources.

Build on the shoulders of giants
Microsoft Azure heeft een zeer rijk uitgerust PaaS-platform. Deze verzameling bouwblokken kun je als ontwikkelaar vaak snel en gemakkelijk aanmaken en inzetten. In tegenstelling tot een IaaS-platform hebben PaaS-componenten een stuk minder onderhoud nodig. De operationele kosten zijn hierdoor lager. Daarnaast biedt PaaS kant-en-klare functionaliteit. Zou je deze functionaliteit zelf maken, dan zou je daar veel tijd aan kwijt zijn. Een goed voorbeeld hiervan is Azure Search, deze krachtige zoekoplossing is binnen een half uur aangemaakt, geconfigureerd en klaar voor gebruik. Maak dus zoveel mogelijk gebruik van de zaken die voorhanden zijn. Verdiep je als ontwikkelaar in de verschillende PaaS-componenten, zodat je weet wat je kunt gebruiken. Deze infographic geeft je alvast een mooi overzicht.

Weersta de verleiding van VM’s
Zeker als je nieuw bent op het gebied van cloudontwikkeling is het soms verleidelijk om voor bepaalde zaken een stukje software te schrijven en dit op een VM te laten draaien. Mijn advies? Gebruik liever app services. App services schalen gemakkelijker en hebben minder onderhoud nodig. Neem de tijd om deze services goed te leren kennen, dat verdient zich zeker terug!

Gebruik Application Insights
Met Application Insights krijg je snel een 360-graden beeld van wat je applicatie doet. Het biedt een gecentraliseerde plaats voor je logging en je performance-indicatoren die je gemakkelijk met PowerBI in elke gewenste vorm kunt ontsluiten.

Voeg caching als laatste toe
Het is goed om te weten dat al het inbounddataverkeer in Azure gratis is, maar dat al het outbounddataverkeer kosten met zich meebrengt. Als je van een hybride omgeving gebruikmaakt, waar een deel van je resources on-premise staat, moet je dat goed de gaten houden. In een scenario waar je database in je eigen datacenter staat, is het een goede aanpak om zonder caching van data je applicatie efficiënt met het dataverkeer te laten omgaan. Hierdoor druk je de kosten van je outboundverkeer. Als je daarna pas caching toe gaat voegen binnen Azure, druk je het outboundverkeer nog meer en bereik je dus het gewenste resultaat.

In 't kort
Een hoop informatie, daarom hieronder nog even de tips in het kort:
• Een on-premise applicatie verplaatsen naar een VM in Azure maakt geen cloudapplicatie
• Zorg dat je de PaaS-componenten in Azure goed kent
• Maak zo min mogelijk gebruik van VM’s
• Gebruik Application Insights
• Optimaliseer je applicatie eerst zonder caching
Veel succes met het toepassen ervan.

Bas Peeters

Bas Peeters heeft meer dan vijftien jaar ervaring als softwareontwikkelaar. De laatste jaren focust hij zich ook op cloud in combinatie met Microsoft Azure. Bas deelt zijn passie voor het vak graag met anderen. In zijn rol als architect en fieldmanager bij Centric is hij constant bezig ontwikkelaars te enthousiasmeren voor Azure en klanten de mogelijkheden van dit platform te laten ervaren.

Alle blogs van deze auteur

Partners