12-07-2016 Door: Bas Peeters

Gemakkelijk zoeken met Azure Search

Deel dit bericht

Binnen het Azure PaaS-platform is Azure Search een van de onderdelen die ik graag bij mijn oplossingen betrek. Azure Search biedt namelijk een zeer krachtige zoekservice die je gemakkelijk kunt inrichten met standaardfunctionaliteiten, zoals full-tekst zoeken en meertaligheid. Daarnaast kun je eenvoudig functionaliteiten implementeren. Bijvoorbeeld suggesties en downdrillen (faceted search). Wat mij bovendien erg aanspreekt, is dat Azure Search eenvoudig en op verschillende manieren opgezet kan worden.

Het creëren van een Index
Ik heb gemerkt dat ik vaak vanuit C# classes mijn indexen aanmaak en gebruik. Omdat ik in veel gevallen dezelfde patronen gebruik, heb ik een library geschreven die mijn werk makkelijker maakt. Het hart van de library is IndexFactory class. Deze class implementeert de functie CreateIndex, die op basis van een C# class een Azure Search Index-definitie aanmaakt.

public interface IIndexFactory
{
    Index CreateIndexFrom(string name);
    Index CreateIndexFrom(Type type, string name);
}

De opgegeven C# class wordt door de IndexFactory met reflection doorzocht op SearchIndexAttribute-attributen. Deze kunnen op een model worden gebruikt om aan te geven hoe een bepaalde index eruitziet.

public class LandMark
{
    [SearchIndex(IsKey = true, IsRetrievable = true)]
    public string Id { get; set; }
 
    [SearchIndex(IsRetrievable = true, IsSearchable = true)]
    public string Name { get; set; }
 
    [SearchIndex(IsRetrievable = true, IsFacetable = true)]
    public string Continent { get; set; }
 
    [SearchIndex(IsRetrievable = true, IsSearchable = true)]
    public string Country { get; set; }
 
    [SearchIndex(IsRetrievable = true)]
    public string ImageUrl { get; set; }
 
    [SearchIndex(IsRetrievable = true, IsSearchable = true)]
    public GeographyPoint Location { get; set; }
}

LandMark class
In het bovenstaande voorbeeld worden de properties in de LandMark class gedecoreerd met het SearchIndex-attribuut. Zo wordt bijvoorbeeld de Id property aangemerkt als Key van de index. De Id property kan ook worden opgehaald. Bovendien is het mogelijk om op de Name property te zoeken en voor het Continent facetten op te vragen. Door de LandMark class aan te bieden aan de CreateIndexFrom wordt er een Index-definitie aangemaakt die de LandMark class representeert. Met deze definitie kan in de Azure Search SDK de daadwerkelijke Index worden gemaakt.

Status en toekomst
Op dit moment staat de library in GitHub. Daar vind je ook een sampleprogramma, waarin de library wordt gebruikt. In de komende tijd wordt het sampleprogramma verder ontwikkeld en komt de library ook via NuGet beschikbaar. Maar voor nu ben ik heel benieuwd naar jouw mening. Dus laat gerust weten hoe jij erover denkt!

Resources
Wil je meer weten over Azure Search en hoe je dit onderdeel in een C#-omgeving kunt gebruiken? Ga dan eens naar de volgende pagina’s:
Azure Search Documentation-site
How to use Azure Search from a .NET Application

Tags:

Azure, PaaS

Company:

Centric

Bas Peeters

Bas Peeters heeft meer dan vijftien jaar ervaring als softwareontwikkelaar. De laatste jaren focust hij zich ook op cloud in combinatie met Microsoft Azure. Bas deelt zijn passie voor het vak graag met anderen. In zijn rol als architect en fieldmanager bij Centric is hij constant bezig ontwikkelaars te enthousiasmeren voor Azure en klanten de mogelijkheden van dit platform te laten ervaren.

Alle blogs van deze auteur

Partners