14-11-2016

Ministerie van Onderwijs lanceert open onderwijs API

Deel dit bericht

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een API gelanceerd met onderwijsdata. Deze data is vrijgegeven onder de vrije licentie CC0. De API wordt geleverd door Dienst Uitvoering Onderwijs, de overheidsdienst verantwoordelijk voor onderwijsgegevens in Nederland. De Open State Foundation heeft ondersteuning verleend bij de technische implementatie van de API.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap opende haar eerste dataset al in 1997 naar aanleiding van een Wob-verzoek. Het ministerie heeft een proactief transparantiebeleid en heeft sindsdien tientallen onderwijs datasets beschikbaar gesteld. NB dit gebeurde zelfs voor de opmars van open data in 2009. In 2011 lanceerde het ministerie een eigen open dataportaal met meer data in open formaten en voorzien van de juiste licenties.

Agenda
Het ministerie heeft op dit moment een open data agenda bepaald voor 2016-2017, waarbij meer kwalitatieve open datasets worden ontsloten en toegankelijk gemaakt via platformen als ‘scholenopdekaart.nl’. Gegevens die in deze periode beschikbaar komen zijn inspectiegegevens en meer data van DUO zoals informatieproducten (survey data, data van scholen) en uit registers, zoals het realtime aantal studenten.

Aanvraag
Via api.duo.nl kan de API bevraagd worden. Deze API is gestandaardiseerd op REST en JSON-LD (een methode om Linked data over te dragen via JSON). De API geeft data terug in JSON-LD formaat voor alle resultaten. JSON-LD staat voor JSON voor Linked Data. Het verschil tem opzichte van het normale JSON formaat is dat de JSON-LD resultaten extra velden bevatten, namelijk een @context en @id sleutel.

Meer informatie en aanvraag van de API
Open State Foundation

Partners