18-11-2016

Atos stuwt onderzoek SURFsara met Bull sequana supercomputer

Deel dit bericht

Atos heeft bij SURFsara een Bull sequana supercomputer geïnstalleerd om de capaciteit van de nationale supercomputer Cartesius uit te breiden. Hiermee staat de eerste operationele Bull sequana supercomputer ter wereld in Amsterdam.

Bull sequana is een nieuwe serie exascale-supercomputers die een triljoen berekeningen per seconde uit kunnen voeren. Hierdoor kan Cartesius worden uitgebreid met de allerlaatste technologie, waardoor onderzoekers aanzienlijk complexer onderzoek kunnen uitvoeren, en SURFsara kosten kan besparen. De capaciteit van Cartesius is met 18 procent toegenomen naar in totaal 1,8 Pflops. Het systeem is met ingang van 1 december de eerste operationele Bull sequana supercomputer ter wereld.

Wetenschappelijk onderzoek
Bull sequana is tien keer meer energie-efficiënt en tien keer zo compact dan voorgaande systemen en voldoet volledig aan doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en ruimtelijke efficiency. De supercomputer van SURFsara wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek door universiteiten, onderzoeksinstellingen en steeds meer bedrijven. Cartesius wordt onder meer ingezet voor klimaatonderzoek, watermanagement, het verbeteren van medische behandelingen, onderzoek naar duurzame energie, geluidsreductie en product- en procesoptimalisatie.
De Nederlandse supercomputer Cartesius heeft een grote bijdrage geleverd aan belangrijke vooruitgang op het gebied van:
- De ondersteuning van hersenonderzoek, de verbetering van zonnecellen via nanotechnologie en het digitale HealthSuite, waarmee grote organisaties via sensoren allerlei gezondheidsdata verzamelen.
- Technologie: om schonere machines te bouwen, moet de interne verbrandingskamer tot in detail worden afgestemd. Hiervoor worden veel modellen ingezet en simulaties uitgevoerd. Met Cartesius is het mogelijk om een simulatie die eerder drie maanden in beslag nam in slechts enkele dagen te voltooien.

Exascale-programma
Volgens Hoofd Big Data & security Roel Kusters van Atos Benelux & Nordics is dit project onderdeel van het Exascale-programma voor 2020. “Daarbij ontwikkelen we een nieuwe generatie supercomputers. Talrijke instituties en bedrijven uit alle delen van de wereld maken gebruik van Atos technologie om onderzoek en innovaties te versnellen. We zijn er trots op dat SURFsara als één van de eerste bedrijven ter wereld heeft gekozen voor Bull sequana.”

Cognitieve analyses
Wereldwijd zetten belangrijke industriële bedrijven, instituten en research centers de supercomputers van Bull in, waaronder: CEA in Frankrijk, The Cardiff University in Engeland en het Spanish Genomics Center (CNAG). De high-data volume-verwerkingscapaciteit van Bull supercomputers maakt ook deel uit van de dienstverlening van Atos op het gebied van big data, zoals Atos Codex: een geïntegreerde end-to-end analytische oplossing, inclusief voorspellende computing-methodieken en cognitieve analyses.

Nationale supercomputer
Cartesius, de nationale supercomputer van Nederland, wordt gehost door SURFsara en is mogelijk gemaakt door SURF, met een bijdrage van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Economische Zaken. De supercomputer beschikt over de laatste Intel-processors (Broadwell) en InfiniBand Enhanced Data Rate (EDR).

Meer informatie: Atos

Partners