29-11-2016

Minister Plasterk reikt Stuiveling Open Data Award uit op Hoe Open? Festival

Deel dit bericht

Na het Doe Open! Festival van vorig jaar staat nu tijd het Hoe Open? Festival in het teken van 'hoe' vragen: hoe werkt een Open Overheid eigenlijk? En hoe open kan de overheid zijn? Minister Plasterk - net als op het Doe Open! Festival vorig jaar - zal ook dit jaar op het Hoe Open? Festival op 12 december als spreker aanwezig zijn. Ook overhandigt de minister de allereerste Stuiveling Open Data Award tijdens de feestelijke awarduitreiking.

Burgers en bedrijven vragen om een Open Overheid. Maatschappelijke organisaties vragen erom, bijvoorbeeld in het manifest ‘Onze overheid, onze informatie’. De beweging richting een opener overheid wordt steeds krachtiger. Overheden willen en moeten open zijn, dat staat als een paal boven water, maar er zijn bij velen vragen over het kunnen. Want hoe open kún je zijn? En hoe kun je open zijn?

#HoeOpen?
Op maandag 12 december kan iedereen volop aan de slag gaan op het Hoe Open? Festival. Na het gesprek over #DoeOpen! is het nu tijd voor de vraag #HoeOpen? Bijvoorbeeld hoe je naast openheid ook waarborgen biedt voor gerechtvaardigde belangen zoals privacy. Bijvoorbeeld hoe je overeenstemming krijgt met collega’s die ook een opener overheid willen, maar de #HoeOpen-vragen anders beantwoorden dan jij. Rode draad is dat de vraag steeds vaker begint met ‘hoe’:
#HoeOpen zou de overheid moeten zijn?
#HoeOpen is de overheid op dit moment?
#HoeOpen ik mijn collega’s om mee te bouwen aan een opener overheid?
#HoeOpen wil ik zelf namens mijn overheidsorganisatie zijn?
#HoeOpen kan mijn overheidsorganisatie zijn? En hoe pak ik dat concreet aan?

Keynote speeches
Marleen Stikker en Marens Engelhard zullen keynote speeches geven. Marleen Stikker is directeur en mede-oprichtster van Waag Society, waar openheid één van de speerpunten is. Marens Engelhard is de algemene rijksarchivaris en algemeen directeur van het Nationaal Archief. Waarom vindt hij Open Overheid van belang?

Uitreiking Stuiveling Open Data Award
Op het Hoe Open? Festival reikt minister Plasterk, in aanwezigheid van Saskia J. Stuiveling (tot medio 2015 president van de Algemene Rekenkamer), de Stuiveling Open Data Award (SODA), de allereerste SODA uit. De award is bedoeld om het innovatief gebruik van open data zichtbaar te maken en te belonen. Gedurende de dag vinden meerdere Open Data sessies plaats binnen de SODA track.

Programma
- Een spannend debat over Open Overheid onder leiding van dagvoorzitter Souhail Chaghouani. Souhail werkt als Controller Maatschappelijke Ontwikkeling voor de gemeente Utrecht en is verkozen tot Jonge Ambtenaar van het Jaar 2016.
- Right to Know track, onder voorzitterschap van Brenno de Winter.
- Antwoorden uit de praktijk op: #HoeOpen kan mijn overheidsorganisatie zijn en hoe pak ik dat aan? Praat mee over deze en andere #HoeOpen vragen en dilemma’s!
- Diverse tracks met praktijkvoorbeelden over Open Overheid: concrete tips en trucs van ervaringsdeskundigen.
- De kans om zelf bij te dragen aan het Hoe Open? Festival!

Voor wie is Hoe Open?
Iedereen die meedoet of wil meedoen om de overheid opener te maken is van harte welkom: van wethouder tot gedeputeerde en van burgemeester en wijkambtenaren tot ICT’er en beleidsmedewerker. Betrokken burgers en bedrijven, zoals hergebruikers van overheidsinformatie en Open Data zijn natuurlijk ook van harte welkom.

Hoe Open? vindt plaat op 12 december in TivoliVredenburg.
Bezoek de website van Open Overheid voor meer informatie over het programma.
Aanmelding


Partners