02-01-2017

Progress benoemt de trends van 2017 voor developers

Deel dit bericht

Progress presenteert een aantal technologievoorspellingen op het gebied van development. Director Development Relations Burke Holland bij Progress deelt zijn visie op het jaar dat voor ons ligt, volgens hem neemt de invloed van JavaScript toe en komen visuele ontwerptools terug.

Nu JavaScript als server-side code draait en de drijvende kracht is achter iOS- en Android-apps, heeft het volgens Progress een software-ecosysteem nodig dat nog niet is beïnvloed door JavaScript. Daarnaast neemt de invloed van JavaScript toe binnen grote organisaties dankzij Node.js en TypeScript van Microsoft. De afgelopen tijd heeft Node stappen gezet om een stabieler aanbod te creëren voor grotere bedrijven en heeft tevens features toegevoegd die nodig zijn bij ondersteuning voor de langere termijn. In 2017 zal JavaScript - en in het bijzonder Node - aandeel opeisen ten opzichte van traditionele inzet van C# en Java.

Comeback visuele ontwerptools
Ontwikkeltools worden toegankelijker voor iedereen. Eind vorige eeuw konden ook niet-ontwikkelaars functies uitvoeren op een niveau waarbij zij met ‘drag and drop’ handelingen prima uit de voeten konden, dankzij desktopapplicaties zoals WinForms. Sinds die tijd is ontwikkelen door de opkomst van web en cloud complexer en meer gedecentraliseerd geworden, waardoor amateurontwikkelaars achter bleven. In het komende jaar beleven visuele ontwerptools een comeback, waardoor ontwikkelaars binnen grote bedrijven grote gedeelten van hun applicaties visueel kunnen samensmelten en softwareontwikkeling toegankelijker wordt voor alle ontwikkelaars.

Opkomst wegwerp-app
2017 zal in het teken staan van de wegwerp-app. Deze term verwijst naar het bouwen van een enterprise app om een specifiek probleem aan te pakken en deze app vervolgens niet meer te gebruiken. Dit kan op den duur onbetaalbaar en inefficiënt zijn en tijdsintensief. Nieuwe technologieën maken het echter gemakkelijker voor ontwikkelaars om apps te bouwen, waardoor de wegwerp-app vaker zal voorkomen.

Webcomponenten nog ver te zoeken
Volgens Progress brengt 2017 ons niet dichter in de buurt van een volledig ondersteunde webcomponenten standaard. Er blijven uitdagingen bestaan op het vlak van performance, met name met betrekking tot Shadow DOM. Apple implementeerde Shadow DOM in Safari om het gemakkelijker te maken om de API te openen. Ontwikkelaars en browser-aanbieders zijn het erover eens dat er behoefte is aan native ondersteuning voor componenten. Ondertussen zijn bibliotheken zoals React en Angular in het gat gesprongen en bieden ontwikkelaars zoveel meer functies in applicaties dan het componentmodel doet. Zowel Angular als React zullen de komende tijd groeien in populariteit en zullen in de nabije toekomst als ‘webcomponent’-oplossing gebruikt worden door ontwikkelaars.

Company:

Progress

Partners