09-02-2017

Microsoft biedt ontwikkelaars gratis testplatform voor Blockchainconcepten

Deel dit bericht

Microsoft biedt een gratis testplatform voor ontwikkelaars om de ontwikkeling van concepten rond Blockchain in Nederland te versnellen. De dienst Blockchain-as-a-Service op het Microsoft Azure cloudplatform maakt het mogelijk dat ontwikkelaars hun eigen Blockchain use cases kunnen bouwen en testen.

Steeds meer bedrijven en openbare organisaties maken gebruik van Blockchains. Zij kunnen hiermee vrijwel direct transacties verwerken en verifiëren, en zo bedrijfsprocessen stroomlijnen, kosten besparen en het risico van fraude beperken. Blockchain is in de basis een gegevensstructuur voor het maken van een grootboek voor digitale transacties, die niet in het bezit is van één provider, maar wordt gedeeld in een gedistribueerd netwerk van computers. Het resultaat is een opener, transparanter en volledig openbaar te verifiëren systeem. Het aantal toepassingen waarvoor Blockchains worden gebruikt, is nagenoeg oneindig, variërend van leningen, obligaties en betalingen tot supply chains en identiteitsbeheer en -verificatie.

Blockchain-pilots
Blockchain groeit in populariteit en Nederland loopt hierbij voor op andere landen. Zo heeft de Nederlandse overheid verschillende Blockchain-pilots opgezet, onder meer op het gebied van gemeentelijke dienstverlening. Microsoft vindt het belangrijk om deze innovatie te stimuleren en biedt daarom een gratis testplatform voor ontwikkelaars. Daarnaast is Microsoft lid van de Blockchain Alliance en official partner van de Dutch Blockchain Hackathon die plaatsvindt van 10 tot en met 12 februari 2017 in Groningen. Dit evenement is inmiddels volledig volgeboekt.
Binnen Azure zijn inmiddels voorgeconfigureerde Blockchain-oplossingen beschikbaar, waaronder Ethereum, Emercoin Blockchain Engine en STRATO Blockchain L. Hiermee kunnen Blockchains eenvoudig worden ontwikkeld en binnen een kwartier in de lucht zijn.

Fail fast, learn fast
Volgens Hans Bos, National Technology Officer van Microsoft Nederland, is Blockchain een veelbelovende technologie en gebaat bij eenvoudig beschikbare platforms waar volop ruimte is voor experimenten. “Daarom bieden we onder het motto Fail fast, learn fast deze gratis testomgeving met voorgeconfigureerde blockchain-toepassingen in Azure. Zie dit als onze Blockchain-as-a-Service die op Azure draait. Deze dienst voorziet in een snel inzetbaar, kostenefficiënt en stabiel platform waar organisaties kunnen samenwerken aan echte innovatie rond hun bedrijfsprocessen met behulp van blockchain-technologie.”

Meer informatie: Microsoft Blockchain-as-a-Service
Github code via: Getting Started with Azure Blockchain as a Service

Partners