21-03-2017

Luchthaven Schiphol publiceert API-platform

Deel dit bericht

Luchthaven Schiphol heeft haar API-platform gepubliceerd. Met dit platform wil Luchthaven Schiphol niet-kritische bedrijfsgegevens delen met ontwikkelaars om daarmee nieuwe apps te maken, en met luchtvaartmaatschappijen en reisaanbieders.

Een van de grootste gebruikers van de API-sets is Schiphol zelf om in eigen app data van de luchthaven te verwerken, meldt Emerce in een bericht op haar website. Volgens Roy Scheerder die het digitaliseringsprogramma rondom het ontsluiten van Schiphol-data aanstuurt, gaat het nu nog om operationele data, maar later zijn ook voorspellingen te doen

Digital airport strategie
Chief Digital Officer Albert van Veen is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het API-platform. Volgens Van Veen is een luchthaven een belangrijke hub in de reis van de passagier. “Vanuit Schiphol willen we de reiziger zo goed mogelijk ondersteunen met persoonlijke en relevante informatie over de luchthaven. Ons API-platform en het delen van data met API’s is een cruciaal element in onze best digital airport strategie”. Hij wil de organisatie behalve in het fysieke domein ook in het digitale domein een centrale, faciliterende rol aanmeten.

Hackathons
Het API-team bestaat nu uit ongeveer 25 ontwikkelaars. In de wereld van open data heeft de luchthaven al wat ervaring, zoals het leveren van actieve bijdragen aan nationale en internationale hackathons. Sinds de publicatie van het API-platform op 7 maart kan het op gestandaardiseerde wijze data ontsluiten en wordt het bestaan van dat platform actief uitgedragen.

Programmeerinterfaces
Als belangstellende gebruikers noemt Scheerder naast appontwikkelaars, luchtvaartmaatschappijen en reisaanbieders ook partijen als TomTom, autofabrikanten en OV9292. Zij zouden de realtime datastromen van Schiphol in hun eigen diensten kunnen verwerken.
Ontwikkelaars kunnen terecht op http://developer.schiphol.nl en vinden daar een API met vluchtinformatie. Binnenkort verschijnen er ook programmeerinterfaces, gestandaardiseerde bruggetjes tussen de buitenwereld en data van Schiphol, rondom wayfinding en wachttijden.

Partners