30-04-2017

IT-opleiding van DPA schoolt werkzoekenden om tot Java-developers

Deel dit bericht

In samenwerking met het UWV en ProgramIT startte DPA GEOS een mvo-traject op, waarbij werkzoekenden op de arbeidsmarkt terecht kunnen als Java-programmeur.

Wat doe je als er veel vraag is naar IT-specialisten in de arbeidsmarkt en de aanvoer jonge talenten hier maar nauwelijks in voorziet? Je zorgt er gewoon voor dat je ze zelf gaat opleiden. In samenwerking met het UWV en ProgramIT startte DPA GEOS een mvo-traject op, waarbij werkzoekenden op de arbeidsmarkt terecht kunnen.

Volgens directeur Fred Boevé van DPA Professionals kan het aanbod van IT-professionals de vraag in de arbeidsmarkt niet bijbenen. Bij de universiteitspoorten is het volgens hem druk: grote bedrijven houden nieuwe talenten met arendsogen in de gaten. “We wilden een nieuwe markt aanboren. Er zitten veel competente mensen thuis die een nieuwe kans zoeken en die geven we ze graag. Na een belletje naar het UWV kregen we toestemming om door hun namenbestanden te struinen. Binnen afzienbare tijd hadden we een groep gemotiveerde mensen bij elkaar die niet vies zijn van Javascripts, back-ends en programmeerwerk.” Meest belangrijke eigenschap: de motivatie om via een intensief traject een nieuwe kans in de IT-wereld aan te grijpen. Ervaring in de sector is geen vereiste, interesse in computers wél cruciaal. In principe kan iedereen zich inschrijven, van jong tot oud en van salesman tot advocaat. Kosteloos, in ruil voor een dienstverband bij DPA GEOS, de IT-specialisatie unit van DPA.

Breed opgeleid
De opleiding is opgesteld in samenwerking met ProgramIT, een intermediair die hoog opgeleide en gemotiveerde mensen met veel werk- en levenservaring nieuwe kansen geeft op de arbeidsmarkt. Met de intensieve cursus kunnen werkzoekenden zich binnen twaalf maanden omscholen tot gekwalificeerde junior Java-developers. De opleiding doorloopt verschillende stadia: van kennis uitbreiden en ervaring opdoen tot sociale competenties, lichamelijke fitheid en persoonlijk leiderschap verbeteren.

Tot en met de praktijk
De junior programmeurs worden niet alleen technisch breed opgeleid, van Java tot HTML en CSS, ook op mentaal vlak worden ze klaargestoomd om goed zelfstandig te opereren. Een groot deel van de opleiding is erop gericht dat ze weer lekker in hun vel gaan zitten. Door met een personal trainer aan de slag te gaan, voelen ze zich al snel beter, zowel lichamelijk als geestelijk. De opleiding wordt afgerond met een eindopdracht. De programmeurs-in-spe maken een app voor muziekstudenten. Voor de trainees is de opdracht een manier om hun pas opgedane kennis in de praktijk te brengen, met alles wat daarbij hoort. Programmeertaal krijgt ineens vorm in een app.
Eenmaal opgeleid, komen de trainees in dienst bij DPA GEOS. De IT-afdeling van DPA koppelt developers aan vaak lastige IT-vraagstukken bij diverse interessante klanten, van groot MKB tot multinationals. Vier trainees zijn inmiddels gedetacheerd.

DPA GEOS is onderdeel van de beursgenoteerde DPA Group.

Partners