23-05-2017

Apache Software Foundation kondigt Beam 2.0.0 aan

Deel dit bericht

De Apache Software Foundation (ASF), de organisatie achter meer dan 350 Open Source projecten, heeft de beschikbaarheid aangekondigd van Apache Beam 2.0.0. Dit is de eerste stabiele release van het pakket voor zowel batch- als streamverwerking van Big Data. Apache Beam wordt onder andere gebruikt door Google Cloud, PayPal en Talend.

Apache Beam vindt zijn oorsprong in Google’s interne dataverwerkingsprojecten van de afgelopen tien jaar. Het project ontwikkelde zich vanuit het oorspronkelijke MapReduce systeem, door FlumeJava en MillWheel, tot Google Cloud Dataflow v1.x dat het unified programmingmodel vastlegde, dat uiteindelijk de kern werd van Apache Beam. Apache Beam kreeg een Top-Level Project status in december 2016. Beam bevat Java en Python software development kits die worden ingezet om dataverwerkingspipelines te definiëren en programma’s die deze uitvoeren op engines als Apache Apex, Apache Flink, Apache Spark en Google Cloud Dataflow.

Apache Beam versie 2.0.0 komt met verbeteringen aan de user experience, overdraagbaarheid over diverse omgevingen, waaronder engines,operating systems, on-premise clusters, cloud providers en data storagesystemen. Andere onderdelen zijn:
- Stabiliteit van API’s en toekomstige compatibiliteit met deze belangrijke versie
- Dataverwerkingparadigma’s voor efficiënte berekeningen
- Ondersteuning voor uitbreidbare bestandssystemen
- Ingebouwde ondersteuning voor Hadoop DFS
- Ingebouwde metrics voor diepgaande inzichten in uitvoeringsprotocollen.

Volgens Davor Bonaci, Vice President van het Apache Beam project, zal de stabiliteit van API’s in de toekomst gewaarborgd blijven, waardoor Beam geschikt wordt en blijft voor zakelijk gebruik. Apache Beam software is onder de Apache License v2.0 uitgebracht.

Meer informatie en downloads: Apache Beam

Partners