12-06-2017

ALFAM introduceert eerste publieke API voor consumptief kredietaanvragen in Nederland

Deel dit bericht

ALFAM, dochteronderneming van ABN AMRO en verstrekker van consumptieve kredieten, vernieuwt de digitale samenwerking met haar distributiepartners. Met de introductie van een publieke API stelt ALFAM, via haar label DEFAM, distributiepartners in staat om het proces van kredietaanvragen volledig in hun eigen systemen te integreren. ICT-dienstverlener Info Support heeft het gehele veranderproces begeleid en de technische realisatie en implementatie verzorgd. Uniek in de aanpak is dat de moderne publieke API in co-creatie is ontwikkeld met drie distributiepartners waardoor een snelle time-to-market is gerealiseerd.

Volledige transparantie, minder fouten en een verbeterde klantbeleving
De publieke API levert veel voordelen op voor zowel de distributiepartners als ALFAM. Distributiepartners hoeven bijvoorbeeld niet meer met verschillende systemen te werken en hebben volledig inzicht in de status van de kredietaanvragen. Zij bieden hiermee een betere dienstverlening aan hun klanten doordat kredietaanvragen realtime kunnen worden afgehandeld. Voor ALFAM is een groot voordeel dat de aanleverkwaliteit van aanvragen aanzienlijk verbetert. Het reduceert de kans op fouten en versnelt de afhandeling. De vernieuwde IT-infrastructuur biedt bovendien de mogelijkheid om de bij een aanvraag verplichte documenten direct, snel en veilig te uploaden. Dit maakt het administratieve proces voor de distributiepartner nog gebruiksvriendelijker.

Beveiligde gegevensuitwisseling
De API is door Info Support ontwikkeld op basis van open standaarden met .NET en authenticatie vindt plaats op basis van OpenID Connect. De gegevens die worden uitgewisseld bij kredietaanvragen zijn persoonlijk en vertrouwelijk en dit vereist een optimale beveiliging. Beveiliging en authenticatie zijn daarom belangrijke aandachtspunten geweest binnen het project. De beveiligingsmaatregelen zijn inmiddels uitvoerig getest en goedgekeurd door een gerenommeerd consultancybureau.

Transitie in de financiële sector
Met de publieke API loopt ALFAM vooruit op ontwikkelingen binnen de financiële sector. De API is volledig compliant met de voorschriften van de Europese Payment Service Directive 2 (PSD2) die Europese banken voorschrijft om hun betalingsgegevens open te stellen voor derden. ALFAM is als kredietverstrekker niet gebonden aan deze regelgeving, maar het bedrijf wil leidend blijven binnen de financiële sector door een vernieuwende visie op digitaal samenwerken te ontwikkelen en deze snel te implementeren in zijn processen en systemen.

“Met onze vernieuwde aanvraagstraat en publieke API zetten wij een belangrijke stap in het verbeteren van de digitale samenwerking met onze distributiepartners”, stelt Gerard van der Star, hoofd Verkoop DEFAM. “De hele financiële sector verschuift naar meer openheid en wij zien hierin ook voldoende kansen. Wanneer het gaat om het uitwisselen van persoonlijke en financiële gegevens is de eerste prioriteit uiteraard het goed beveiligen van de gegevensuitwisseling. Info Support heeft ons geholpen om onze architectuur toekomstbestendig te maken en voorop te blijven lopen met onze dienstverlening.” 

“Consumenten verwachten transparantie en een snelle service; ook bij kredietaanvragen. Dit vereist een nauwe samenwerking tussen de kredietverstrekker en de distributiepartners, zonder afbreuk te doen aan de privacy van de klant en informatiebeveiliging”, stelt Dennis Joosten, Business Unit Manager bij Info Support. “ALFAM laat niet alleen zien dat het mogelijk is om systemen in te richten voor het veilig uitwisselen van financiële gegevens met externe partijen, maar ook dat innoveren in co-creatie met eindgebruikers zorgt voor een beter eindproduct en een aanzienlijk snellere time-to-market. Al na zes weken konden we de eerste resultaten laten zien van de open API.”  

De open API wordt door de betrokken distributiepartners uitvoerig getest en geoptimaliseerd. Later dit jaar wordt de API beschikbaar gesteld voor alle distributiepartners.

Tags:

API

Company:

Info Support, ALFAM

Partners